Ifjúsági vezetők a Szochnut szervezésében a Mazsihisznál

2022. December 05. / 17:09


Ifjúsági vezetők a Szochnut szervezésében a Mazsihisznál

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbiság igazgatója fogadta a Jewish Agency for Israel (Izraeli Zsidó Ügynökség – Szochnut) zsidó ifjúsági szervezetek vezetőiből álló küldöttségét. A beszélgetés során kiderült, hogy a vendégeket főleg a nem zsidó miliőben élő zsidó közösségek túlélési stratégiái érdekelték, így a főrabbitól leginkább a magyarországi diaszpóra helyzete iránt érdeklődtek.

A Jewish Agency for Israel szervezésében Magyarországra látogató zsidó ifjúsági szervezetek vezetőit fogadta a napokban Radnóti Zoltán főrabbi, a Rabbiság igazgatója a Mazsihisz budapesti, Síp utcai székházában. 

A küldöttség összetétele vegyes volt, az ifjúsági szervezetek vezetői között voltak vallásosak és kevésbé vallásgyakorlók, voltak továbbá szfárádiak, askenázi hűtterűek, és a delegációban helyet kapott egy etióp zsidó hittestvérünk is.

A találkozó során a főrabbi átfogó képet adott az ifjúsági vezetőknek a magyar zsidó közösségekről, azok hitéletéről és tevékenységéről, majd a feltett kérdésekre válaszolt. Mint kiderült, a vendégeket leginkább az érdekelte, hogy a nem zsidó miliőben élő zsidó közösségek milyen túlélési stratégiákat alkalmaznak a zsidóság megmaradásának, a vallás és a hagyomány megőrzésének és átadásának érdekében. Radnóti Zoltán ennek kapcsán vázolta a Mazsihisz és a Szövetséghez tartozó hitközségek működésének legfontosabb hitéleti sajátosságait, kitért a Mazsihisz és intézményeinek különböző oktatási tevékenységeire, valamint az intenzívebb vallásgyakorlás érdekében kifejtett munkára.

A Szochnut egyik küldetése az, hogy naprakész legyen a nem Izraelben élő zsidóság helyzetével kapcsolatban. Ez a magyarázata annak, hogy az Izraeli Zsidó Ügynökség különböző kulturális, oktatási részlegei, valamint a diaszpóra életével foglalkozó szervezetei rendszeresen küldenek delegációkat és önkénteseket zsidó közösségekhez szerte a világban. E részlegek küldöttségei látogatást tesznek a diaszpórában élő zsidó közösségekben, ellátogatnak zsidó egyházakhoz, zsidó iskolákba, zsidó táborokba és zsidó ifjúsági szervezetekhez is. 


mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek