Ez a kor a hálózatoké – együttműködés az OR-ZSE és a szegedi bölcsészkar között

2022. December 19. / 14:56


Ez a kor a hálózatoké – együttműködés az OR-ZSE és a szegedi bölcsészkar között

Szerző: Kácsor Zsolt

– A zsidó-keresztény kultúra megismertetése akkor igazán hiteles, ha autentikus forrásból ered. Márpedig véleményem szerint a tudományos tevékenységet illetően  Magyarországon az autentikus forrás az Országos Rabbiképző–Zsidó Egyetem (OR-ZSE) – közölte Gyenge Zoltán professzor, a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkarának dékánja ma azon a rendezvényen, amelyen aláírták az OR-ZSE és a Szegedi Tudományegyetem bölcsészkara közötti együttműködést.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) budapesti székházában ma aláírták azt a megállapodást, amelynek eredményeként a jövőben szoros tudományos együttműködésre kötelezte el magát a Mazsihisz fenntartásában működő Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara

Az együttműködésről szóló dokumentumot az OR-ZSE részéről dr. Balázs Gábor rektori jogkörökkel megbízott általános rektorhelyettes, míg a szegedi egyetem nevében dr. Gyenge Zoltán professzor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja írta alá. 

Jelen volt még az aláírási ünnepségen dr. Biró Tamás, az OR-ZSE tudományos rektorhelyettese, Darvas István főrabbi, dr. Gábor György, az OR-ZSE tanszékvezető professzora, dr. Komoróczy Szonja, az OR-ZSE egyetemi docense, szakfelelős, dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója, dr. Máté-Tóth András professzor, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszékének alapítója, dr. Szilágyi Zsófia professzor, a szegedi bölcsészkar dékánhelyettese, dr. Toronyi Zsuzsanna egyetemi docens, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója, valamint az OR-ZSE doktori iskolájának hallgatói nevében Vörös Kata egyetemi tanársegéd. 

Heisler András, a Mazsihisz elnöke az aláírási ceremónia előtt elmondott köszöntőjében hangsúlyozta: fenntartóként a Mazsihisz az erejéhez mérten mindent megtesz a létszámában kicsi, ám a magyar neológiában kiemelkedő intellektuális teljesítményt felmutató OR-ZSE támogatásáért és fejlesztéséért. Nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az egyházi fenntartású egyetemek között az OR-ZSE az egyetlen, amely eddig még nem kapott állami forrást infrastrukturális fejlesztéseire és 150 éves épületének korszerűsítésére, de az elnök reménykedik benne, hogy ez meg fog történni. 

IMG_8130.JPGHeisler András, a Mazsihisz elnöke

– Egy mérvadó nemzetközi egyetemi rangsor alapján a Szegedi Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara jelenleg ma az ország legjobb bölcsészkara  – emelte ki Heisler András –, tehát tudatában vagyunk annak, hogy a szegedi bölcsészkar által képviselt kiemelkedően magas szakmai színvonalnak és elvárásnak a rabbiképző egyetemünknek meg kell felelnie. 

Az elnök felhívta a figyelmet egy zsidó egyetem és egy tudományegyetem közötti párbeszéd és kooperáció fontosságára, s kifejezte reményét, hogy az együttműködés mindkét intézmény számára jelentős eredményekkel és előnyökkel jár majd. 

– Nekünk, a Mazsihisz vezetőinek nagyon fontos, hogy ezzel az aláírással a két intézmény hozzájárul egy jobb, toleránsabb, a mások értékeire alaposabban odafigyelő Magyarország jövőjéhez – zárta beszédét a Szövetség elnöke. 

Dr. Gyenge Zoltán professzor, a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja beszédében emlékeztetett arra, hogy nem előzmények nélküli a mai nap, hanem organikus fejlődésről van szó, hiszen a Mazsihisz vezetése és a bölcsészkar vezetői már évekkel ezelőtt felvetették a tudományos együttműködés kialakítását, de a folyamat a koronavírus-járvány miatt két évre megakadt. 

IMG_8162.JPGDr. Gyenge Zoltán dékán

– A két egyetem különböző karai, tanszékei és oktatói már évek óta élénk szakmai kapcsolatban állnak, hiszen a szegedi bölcsészkaron komoly munka folyik a holokauszt történetének, valamint a keresztény-zsidó kultúra egymásra hatásának kutatásában – hangsúlyozta a dékán –, de a két intézmény közötti együttműködés kialakulásában nagy szerepet játszott a körünkben most jelen lévő Máté-Tóth András professzor, a szegedi Vallástudományi Tanszék volt vezetője is.

Gyenge Zoltán úgy fogalmazott: egy organikus fejlődés logikus lezárása a mai aláírási ünnepség, s az ennek eredményeként megvalósuló együttműködés jelentősége többek között abban áll, hogy – mint mondta – „a zsidó-keresztény kultúra megismertetése akkor igazán hiteles, ha autentikus forrásból ered”. 

– Márpedig véleményem szerint a tudományos tevékenységet illetően  Magyarországon az autentikus forrás az OR-ZSE – jelentette ki a dékán –, ezért szeretnénk a rabbiképzővel olyan szakmai kapcsolatot kialakítani, amely nemcsak a kutatásra és az oktatásra terjed majd ki, hanem közös pályázatok írására, közös kutatói csoportok létrehozására, konferenciák szervezésére,  hallgatócserék lebonyolítására és közös kötetek kiadására is. 

Dr. Balázs Gábor, az OR-ZSE rektori jogkörökkel megbízott általános rektorhelyettese azt mondta: egy hivatalos együttműködés akkor működhet jól, ha a háttérben jók a személyes kapcsolatok is, a hivatalos kapcsolat mostani létrejöttében pedig az egymással hosszú évek óta kiváló viszonyban lévő Gyenge Zoltán és Gábor György professzoroknak vannak elévülhetetlen érdemei. „Ők ketten voltak azok, akik végtelen kitartással dolgoztak a két intézmény közötti hivatalos együttműködés kialakításában” – tette hozzá a rektorhelyettes.

IMG_8219.JPGDr. Balázs Gábor rektorhelyettes

– De azért legyünk realisták: végül is az OR-ZSE számára jelent megtiszteltetést az, hogy a Szegedi Tudományegyetemmel léphetünk partneri kapcsolatba – fogalmazott dr. Balázs Gábor. 

Mint mondta: „azért fontos nekem most Darvas István főrabbi jelenléte, mert ő meg tud erősíteni abban, hogy Szeged a magyar neológia egyik legfontosabb bázisa, arról nem is beszélve, hogy a hagyományunkban a szegedi rabbik munkássága és története mennyire jelentős”.  A rektorhelyettes kitért dr. Toronyi Zsuzsannára, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár vezetőjére is, mondván, hogy a két intézmény együttműködésében elengedhetetlenül szükséges a zsidó múzeum és levéltár bevonása és közreműködése. 

„Manapság igazán jól csak networkben lehet dolgozni, ez a kor a hálózatoké, hatékony tudományos munkát pedig csak intézmények közötti együttműködések révén lehet végezni, remélem tehát, hogy ez a szakmai kapcsolat konkrét eredményekben is megnyilvánul majd” – fejezte be beszédét dr. Balázs Gábor.

(Címlapkép: dr. Balázs Gábor és dr. Gyenge Zoltán kézfogása az aláírás után. Fotók: Szentgyörgyi Ákos – BZSH)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek