Széles programkínálattal várja a Debreceni Zsidónegyed a kultúra iránt érdeklődőket

2022. Január 19. / 16:22


Széles programkínálattal várja a Debreceni Zsidónegyed a kultúra iránt érdeklődőket

Idén első alkalommal hagyományteremtő jelleggel művésztelepet is létrehoznak, az ott készült alkotásokból májusban kiállítás is nyílik. Puskás István alpolgármester a programok beharangozóján azt mondta, Debrecen kulturális életének szerves részévé vált a zsidónegyed. Kababik László beszámolja a dehir.hu portálról.

A koncertektől a kiállításokig számos program várta tavaly is az érdeklődőket a Debreceni Zsidónegyedben. Idén még szélesebb kínálattal készül a Debreceni Zsidó Hitközség az önkormányzattal közösen. Lesz egyebek mellett Szenes Hanna költőhöz kapcsolódó pályázat, zsidó filmfesztivál és még kóser utcafesztivál is az év első felében.

Az eseményekről tartott tájékoztatón Heller Zsolt, a Debreceni Zsidó Kulturális és Tudományos Kutatóintézet operatív igazgatója azt mondta: óriási munka van abban, hogy a zsidó negyed épített öröksége látogathatóvá vált a turisták számára, de ez nem elég.

– Meg kell tölteni élettel, olyan programokkal és eseményekkel, amelyek nemcsak, hogy vonzzák az érdeklődőket, hanem megmutatnak a zsidó kultúrából egy-egy nagyobb szeletet – fogalmazott Heller Zsolt.

Hosszú évek tervezése után először lesz Debreceni Zsidónegyed művésztelep is, ahová több mint tíz kortárs alkotót várnak.

Erről már Láng Eszter a művésztelep kurátora beszélt. Hozzátette, abban bíznak, hogy az itteni környezetben, kulturális emlékekben olyan lehetőségeket találnak a meghívottak, amik megjelennek alkotásaikban.

– Nagyon reméljük, hogy megfelelő inspirációt fog adni azoknak, akik ezen részt vesznek, valamint reménykedünk, hogy tartós lesz, tehát évente megrendezhetjük – hangsúlyozta Láng Eszter.

Puskás István alpolgármester a rendezvények kapcsán azt mondta:

Debrecen kulturális értékének szerves részévé vált a zsidónegyed. A több évszázados hagyomány, a közösségi hitélet mellett a zsidó kultúra jelenléte néhány évvel ezelőtt új lendületet kapott.

– Azok a programok, amelyeket ide tervezünk, jól mutatják, hogy nagy perspektívák vannak a zsidó kultúra debreceni jelenlétében, építkezésében, mind a zsidó hagyományok megismerésében, mind pedig a kortárs zsidó kultúra bemutatásában – mutatott rá Puskás István alpolgármester.

A programok szervezése még zajlik. Az első Debreceni Zsidónegyed Művésztelep várhatóan április végén kezdődik, az ott készült alkotásokból májusban kiállítás nyílik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek