Hibátlan retró – Teszter Nelli, Nógrádi Gergely: Forró csokoládé

2022. Szeptember 13. / 19:51


Hibátlan retró – Teszter Nelli, Nógrádi Gergely: Forró csokoládé

Majdnem azt mondanám, hogy új musical mutatkozott be a Zsidó Kulturális Fesztiválon szeptember 11-én, vasárnap a Hegedűs zsiniben, persze ez kissé pontatlan lenne, ugyanis Teszter Nelli és Nógrádi Gergely budapesti ősbemutatója inkább a zenés játék kategóriába illeszthető be legpontosabban. Bedő J. István írása.

Muszáj némi tartalomismertetés: kisváros a helyszín, sokfakultású egyetemmel és jókora kórházzal. Ide látogat a húsz éve innen indult szopráncsillag, Lotti Goldberg, (Kun Ágnes Anna) anyjával (Falusi Mariann) és a család inasával, Archibalddal (Altsach Gergely) együtt. Érkezésekor szembesül azzal, hogy régi szerelme, férje, Robin (Ács Bálint), akitől sosem vált el – változatlanul itt él, s immár a kórház igazgató főorvosa. A mama módfelett utálja a férfinépet, de különösen a vejét, most is csak annak az önző kisfiúnak látja, aki valaha volt, és ez számos vita forrása… A művésznő ugyanis változatlanul szereti a férfit, akit csak az énekesi karrier beteljesítése végett hagyta el, és ment New Yorkba tanulni. Némi tiltakozás után azonban vállalja a részvételt a jótékonysági vacsorán, ahol a kórház bővítésének javára fognak gyűjteni. Nemcsak jelentős adományt ígér, de még az egyik koncertjének a bevételét is felajánlja erre a célra.

Az idős polgármester (Egri László) elámul, és viszi a hírt az igazgatónak, aki (magyarázat nélkül) visszautasítaná az ajánlatot, de a polgi emlékezteti, hogy ez esetben a kórháznak szüksége lesz új igazgatóra, mert annak a kenyéradója a város. A negyvenes művésznő végül találkozik az elhagyott férjjel, sőt közben megérkezik Londonból az asszony ott tanuló lánya, Linda (Bíró Eszter) is – bemutatja őt a férfinak: az apjának. Kettős a megdöbbenés.

A polgármester locskafecske asszisztense, Inez (Klein Judit) titkon rajong a jóképű doktorért, és amikor megtudja, hogy itt az esélyei neki nulla közeliek az érvényes házasság miatt, hatalmas kavarást okoz: válási papírokat készít elő a házaspárnak. Végül azonban a házasfelek összeboronálódnak, mindenkinek párja lesz, Lindát pedig az Egyesült Királyságban várja egy fiú.

A félig szcenírozott színre állításban játszik operista, operettista, dzsesszista, sanzonénekes, egykori popcsapat színésszé vált tagja, és négy kedves táncegyetemista. Egyenként nem elemezném egyenként a művészeket, biztos szövegtudással (csak két összpróba volt!), a szcenírozáshoz illeszkedő mikrojátékkal, és pompás hanganyaggal, pontos megszólalással játszották végig a mindenkitől komoly hangterjedelmet igénylő majdnem-musicalt.

Nem illendő ennyire szemérmetlenül szembedicsérni a szerzőket, de ha a forgatókönyvet nézzük: egyesíti magában a klasszikus operettek utódainak, a zenés komédiáknak a fordulatosságát, körvonalazott – és nem a semmiben ténfergő – szereplőkkel, akiknek van előélete. A párbeszédeket humorkákkal hintette meg a szerző, mert az is nélkülözhetetlen. A dalszövegek nem megállítják, hanem előre viszik a cselekményt, sőt még újabb jellemvonásokkal is gazdagítják őket. A hősök ugyan egy kissé múltbeliek, csak csókokra vágynak – de hát egye fene, ebbe a prűd kontextusba pontosan beleillenek.

Bár a Hegedűs zsini tere a koncertszerű előadásra nem igazán ideális, a kellő mikroportos hangosítással még a prózai részek is átjönnek a rivaldán. Szigorúan véve még társadalmi mondanivaló is mocorog a darabban: kinek a karrierje fontosabb, a leendő orvosé vagy a leendő énekesnőé? Ha hiányzik a város költségvetéséből a pénz a kórházbővítésre, ildomos-e megzsarolni az intézmény igazgatóját? A Mamától pedig még a tuskó és bunkó férfiak is megkapják a magukét.

Mindehhez Teszter Nelli elragadó zenéket szerzett. Nehéz őket másképp minősíteni, noha a stílus a helyenként a hatvanas-hetvenes évek sikerdarabjait, sikerfilmjeit, olykor a sanremói hangzást (dalfesztivál) idézik – nem motívumaikkal, hanem hangulatukkal. Olyanok a zenék, mint amilyenekre még a tánciskolában tanították a kamaszokat táncolni. A nézőtéren pedig sűrűn mocorogtak azok a hölgyek és urak (bizony telt ház, mert az egyik emeleti oldal technikai célokra maradt eladatlan), akik akkor még oda jártak. Akárcsak Mimi néni tánciskolájában, most is csak egy szál billentyűs szólt – viszont itt Teszter Nelli játszott, igen gazdagon, sok áradó közjáték-zenével.

Amúgy is volt az egésznek valami retró fílingje: a történet valóságos, de „annak égi mása”, szereplők közel állnak hozzánk érzelmeikkel, de kellő távolban, hogy színpadra vagy protokolláris környezetbe képzeljük őket – ugyanakkor van primadonna, szubrett, bonviván és (momentán tánctalan)komikus, mint az arisztokratás operettekben. Sőt: pincértánc is, a rendező-koreográfus a kiváló Szakály György volt. Nógrádi belecsempészte Gundel Károly klasszikus mondását arról, hogy vendégül látni annyi, „mint felelősséget vállalni a jó létéért mindaddig, amíg fedelünk alatt tartózkodik.” Hogy azért mégiscsak kihallatsszék a történetből a magyar eredet.

Már csak egy nyitott kérdés maradt: a mű címe. Kissé félrevezető, de menet közben azért megértjük. Gyakorta fogyasztják ez a melegítő italt (esetleg némi rummal feldobva). A darab is ilyen: édes, ízletes, felvillanyozó. A zenés játék ötperces tapsot kapott, megérdemelten. Valódi színpadon, legyen az kicsi vagy nagy – még jobban hatna, még többet kapna.

Lotti, operaénekes – Kun Ágnes Anna, operista, Robin, a kisváros kórházának igazgató főorvosa – Ács Bálint, ex-Shygys Mama, Lotti anyja – Falusi Mariann, dzsesszista Polgármester – Egri László; operista Archibald, a művésznő inasa – Altsach Gergely; operettista Inez, a polgármester titkárnője – Klein Judit, sanzonénekes Linda, Lotti és Robin lánya – Bíró Eszter, musicalszínész Narrátor – Nógrádi Gergely

Táncosok: a Magyar Táncművészeti Egyetem növendékei. Zongorán kísér: Teszter Nelli. Rendezőasszisztens: Barna Mónika. Rendező-koreográfus: Szakály György.

Fotók: P.T. Ez az írás az Új Élet 2022. október 1-i számában nyomtatott formában is megjelenik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek