Filmrajongók figyelmébe: Ronit Elkabetz-napot tartanak ma az IKI-ben

2022. November 28. / 09:43


Filmrajongók figyelmébe: Ronit Elkabetz-napot tartanak ma az IKI-ben

– Ronit Elkabetz az izraeli filmtörténelem egyik legkiemelkedőbb alakja. Nem véletlenül hivatkozott rá úgy a New York Times, mint az „izraeli Meryl Streepre”, míg más nemzetközi kritikusok Almodóvar-hősnőhöz hasonlították. Ronit színészi sokoldalúsága és elragadó szépsége emberek ezreit nyűgözi le a mai napig – írja az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) ajánlója. A színésznő munkássága előtt tisztelegve ma délután 2-től az IKI-ben levetítik a Viviane Amsalem-trilógiát. A program a ZsiFi kísérőrendezvénye.

Ronit Elkabetz izraeli színésznő és filmrendező 1964. november 27-én született Beershabában, vallásos marokkói zsidó családban. Édesanyja franciául és marokkói arabul beszélt, de édesapja ragaszkodott ahhoz, hogy csak a hébert használja. Ronitnak három öccse volt, egyikőjük, Shlomi is rendező lett. Később együtt dolgoztak a Gett: The Trial of Viviane Amsalem című trilógián – olvasható a mai filmvetítés Facebook-oldalán

1997-ben Párizsba költözött, hogy a Le Théâtre du Soleil avantgárd színpadi társulatban tanuljon. Ebben az időszakban pincérnői munkákból tartotta fenn magát, egészen a 2001-es nagy francia filmes áttöréséig, melyet az Origine contrôlée című film hozott meg neki. Ez a szerep jelentette Ronit kettős francia-izraeli karrierjének kezdetét, és a következő évtized során életét Párizs és Tel-Aviv között ingázva töltötte.

2004-ben társ-forgatókönyvíróként és társrendezőként dolgozott öccsével. Shlomival közösen alkották meg a Viviane Amsalem-trilógia első részét (To Take a Wife), melynek 2008-ban jelent meg Hét nap címmel a második része, majd 2014-ben mutatták be a nemzetközi sikereket is bezsebelő Gett – Válólevél című befejező filmjét.

Élete éppen akkor ért véget, amikor karrierje a legmagasabban szárnyalt. 2014-ben az Amsalem-trilógia záró epizódjának – melyet öccse, Shlomi Elkabetz oldalán írt és rendezett – ítélték a legjobb filmnek járó Ophirt, ami a Zsidó Államban az Oscar-díj megfelelője. Ezt összesen háromszor nyerte el élete során. A Gett 2014-ben az Oscar-gálán „Izrael belépőfilmje” lett a legjobb idegen nyelvű film kategóriában, és a 2015-ös Golden Globe-on is jelölték ugyanebben a kategóriában.

Ronit Elkabetz 51 évesen, hosszan tartó súlyos betegségét méltósággal viselve 2016. április 19-én hunyt el. Tisztelői, rajongói a tel-avivi Kiryat Shaul temetőben tudják leróni kegyeletüket.

A Viviane Amsalem-trilógia mai vetítési dátumai:

14 óra: To Take a Wife
16 óra: Shiva – Hét nap
18: Gett – Válólevél

Az eseményre a belépés díjtalan, a filmeket héber nyelven magyar felirattal vetítik.
A popcornt az IKI biztosítja...

(Forrás: IKI/Facebook)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek