A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

2022. Szeptember 30. / 13:47


A hét műtárgya: Hálaadás a Szentföldről

A 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit tanítványai e levéllel a 85. születésnapja alkalmából köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbe lépésének idején. A kétnyelvű levél hálaadás, magasztalás azoktól, akik életvitelükkel, döntéseikkel tettek tanúbizonyságot arról, hogy követik Strausz Adolfot és tanítványai a cionizmusban. A tanítványok ebben a bibliai idézetekkel átszőtt levélben ünnepelték mesterüket – tudjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár heti magazinjából.

Strausz Adolf Arcanum-életrajzában azt olvassuk, közgazdász, etnográfus, egyetemi tanár. Mutassanak ma embert a kerek világon, aki közgazdász és etnográfus, jogot végzett, katona és katonai tudósító. A híres polihisztorság a  színes életű, páratlanul eredeti figuráknak a 19. században még megadatott. 

A most szóba hozott polihisztor, a 91 éves korában, az 1944-es év március elsején meghalt Strausz Adolf még cionista is volt, akit tanítványai köszöntöttek a jisuvból, a leendő Izraelből a zsidótörvények életbelépésének idején. A kétnyelvű levél hálaadás, magasztalás, azok, akik az életvitelükkel, a döntéseikkel tettek tanúbizonyságot arról, hogy követik Strausz Adolfot, tanítványai a cionizmusban, bibliai idézetekkel átszőtt levélben ünneplik mesterüket, rávénu u morénu, ahogy a héber szövegben áll. Rabbink és tanítónk. A tudást, amelyet átadott nekik, Tóraként nevezik meg héberül. A magyar kultúra és a zsidó hagyomány elbűvölő keveredése a két levél, a magyar és a héber.

d54dfa315d9563d04b8621e57a054053.jpg

Az, hogy erőben, tisztánlátó szemmel és töretlen szellemmel érje meg az ősatyák korának teljességét, nyilván Mózesre utalhat, aki még 120 évesen is élesen látott, a héber szöveg ezt még világosabbá teszi azzal, hogy százhúsz évig tartó életet kíván Strausz Adolfnak; az évek számát a magyar levél nem adja meg. 

A következő nyomatékos utalás a jeremiási panasz, Ráhel siratja gyermekeit a régi időkben és most is, ez a világ állapotán borongó része a levélnek. A kereszténység számára ez az idézet az aprószentek miatt fontos, akiket Heródes megölt. A magyar kultúrába Arany János írta külön bele Ráhel sírását, a magyar levél a magyar emlékezetbe kapcsolódik bele, a héber a remélt újat és régit, a héber eredetit idézi.

A mondás a zsoltárokból, hogy akik sírva vetnek, vidáman aratnak majd, cionista kontextusba kerül. A vetés és aratás a föld birtokbavételét jelenti, a visszatérést a földhöz, ezután és ennek révén a rendes néppé válást, amely megszabadít majd a gyűlölettől, amelytől a mesterük itthon, ők maguk pedig a jisuvban szenvednek. A címzett nyolcvanöt éves volt és a nyáron annak is nyolcvanöt éve lesz, hogy köszöntötték.

A múzeum a szép levelet a győri bencés rendház levéltárától kapta, ezúton is köszönet érte. 

A köszöntőlevél adatlapját a múzeum honlapján itt találják.

(Forrás: Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár magazinja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek