A Fehér Ház elítélte Trump és a rapper Kanye West antiszemita kijelentéseit

2022. Október 19. / 11:10


A Fehér Ház elítélte Trump és a rapper Kanye West antiszemita kijelentéseit

A múlt hétvégén Donald Trump korábbi amerikai elnök és Kanye West rapper is antiszemita megjegyzéseket tettek. Trump becsmérelte az amerikai zsidókat, mert ők szerinte nem hajlandók kellőképpen nagyra értékelni őt, s azt írta róluk: a zsidó amerikaiaknak össze kell szedniük magukat, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, mielőtt még túl késő lenne. Kanye West egy amerikai médiamogul kapcsán közölte, hogy „a zsidók embere", s ő a maga részéről „fokozott készültségi állapotba helyezte magát a zsidókkal szemben".

– Kapcsolatunk Izraellel  sziklaszilárd, közös értékeinken és érdekeinken nyugszik, Donald Trump nyilván képtelen ezt megérteni – hangoztatta a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre annak kapcsán, hogy a volt amerikai elnök becsmérlő megjegyzéseket tett az amerikai zsidóságra. 

Mint a Szombat folyóirat írja: Trump azért becsmérelte az amerikai zsidóságot, mert nem hajlandók olyan nagyra értékelni őt, mint az izraeli zsidók, valamint az evangéliumi keresztények az USÁ-ban. A Truth Social csatornán posztolta: „a zsidó amerikaiaknak “össze kell szedniük magukat”, és meg kell becsülniük azt, ami Izraelben van, „mielőtt még túl késő lenne”.

Trump kijelentéseit széles körben elutasították az USA zsidó vezető szervezetei, hivatalnokai és demokrata törvényhozói, akik Trump szavaiban „a kettős lojalitás" régi antiszemita közhelyének fölemlegetését vélték fölfedezni.

A volt amerikai elnökről szólva a Fehér Ház szóvivője közölte: „Donald Trump megjegyzései antiszemiták és egyszerre sértők a zsidóságra, valamint izraeli szövetségeseinkre nézve. Donald Trump immár évek óta szélsőséges és antiszemita elemekkel fúj egy követ, és ezt nem hagyhatjuk szó nélkül". 

Kanye West amerikai rapper egy Sean „Puffy” Combs nevű médiamogulról azt állٕította, hogy a zsidók embere és hogy a maga részéről „fokozott készültségi állapotba helyezte magát a zsidókkal szemben. Kiderült, hogy a zenésznek a Tucker Carlsonnal folytatott beszélgetéséből utólag olyan részleteket töröltek, amikben West zsidó  „pénzügyi manipulációkat” emlegetett. 

West kijelentéseiről szólva  a Fehér Ház szóvivője, Karine Jean-Pierre  ennyit mondott: aljas megjegyzéseknek nincs helye a politikai diskurzusban. 

A Szombat teljes cikkét itt olvashatják.

(Edward Berthelot/GC Images)

Reuters: David Delgado)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek