Washington üzent Netanjahunak: találjon kompromisszumos kiutat

2023. Március 29. / 10:43


Washington üzent Netanjahunak: találjon kompromisszumos kiutat

– Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője az Izraelben zajló politikai események kapcsán. Joe Biden amerikai elnök az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján közelít a konfliktushoz, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője hétfőn egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnököt erős személyes kapcsolat fűzi Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, és ez a megközelítés, valamint az izraeli demokratikus intézmények iránti mély tisztelet vezeti a kétoldalú párbeszédet is. 

A fehér házi illetékes ugyanakkor leszögezte, hogy amikor Biden elnök telefonon beszélt Netanjahuval, arra hívta fel az izraeli kormányfő figyelmét, hogy a demokratikus társadalmak működése a fékek és ellensúlyok rendszerén alapul, ahogy bármilyen alapvető politikai változás egy demokratikus rendszerben csak a lehető legszélesebb társadalmi támogatottság mellett hajtható végre.

A beszámoló szerint Biden elnök kifejezte aggályait az izraeli bírósági és igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatban, és hangsúlyozta az izraeli kormányfőnek: találjon kompromisszumon alapuló kiutat. Biden elnök mindezeket az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján mondta, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára - hangsúlyozta a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője az amerikai álláspontot ismertetve. 

Hozzátette: várják az izraeli kormányzat lépéseit az ügyben.

Kirby a tájékoztatón kitért a demokratikus intézmények működésének fontosságára, és megjegyezte, hogy nincs változás az izraeli miniszterelnök részvételét és felszólalását illetően az Egyesült Államok által a héten immár második alkalommal megszervezett Csúcstalálkozó a Demokráciáért (Summit for Democracy) című konferencián. 

Kirby hangsúlyozta, hogy az esemény arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a demokratikus intézmények fenntartása sok munkát, átláthatóságot és elszámoltathatóságot igényel, ami különösen fontos a jelenlegi gyorsan változó biztonsági környezetben. 

A szerdán kezdődő virtuális csúcstalálkozó társszervezői között szerepel az Egyesült Államok mellett Costa Rica, Hollandia és Dél-Korea is.

(MTI)

(Címlapkép: Netanjahu és Biden Davosban. Fotó: Michel Euler – AP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Búcsú Bajkai Istvántól
2023. Április 24. / 09:34

Búcsú Bajkai Istvántól