Netanjahu találkozott a radikális jobboldali Zsidó Erő párt vezetőjével

2022. November 07. / 21:41


Netanjahu találkozott a radikális jobboldali Zsidó Erő párt vezetőjével

A múlt heti izraeli parlamenti választásokon győztes Benjámin Netanjahu, a Likud párt elnöke ma délután találkozott Itamár Ben Gvirrel, a radikális jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) párt vezetőjével – jelentette a ynet. Bengvir annak a Meir Kahanének a követője, akinek indulását az 1988-as izraeli választásokon az izraeli legfelsőbb bíróság arra hivatkozva utasította el, hogy nyíltan arabellenes, rasszista nézeteket vallott. 

Benjámin Netanjahu és Itamár Ben Gvir már korábban többször is találkozott és egyeztetett a múlt heti választások előtt, de kedden először hoztak nyilvánosságra fényképet megbeszélésükről, a kampány idején ugyanis Netanjahu elzárkózott a közös fénykép készítésétől. 

Ben Gvir annak a Meir Kahanének a követője, akinek indulását az 1988-as izraeli választásokon az izraeli legfelsőbb bíróság elutasította, arra hivatkozva, hogy nyíltan arabellenes, rasszista nézeteket vall. Kahane politikai gyilkosság áldozata lett 1990-ben az Egyesült Államokban.

Ben Gvir a múlt héten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az új Netanjahu-kormányban a belbiztonsági miniszteri tárcára tart igényt. A Zsidó Erő párt közösen, pártszövetségben indult Becalel Szmotrics vallásos, telepeseket képviselő Vallásos Cionizmus nevű tömörülésével, és 14 képviselői helyet szereztek a 120 tagú izraeli parlamentben, a kneszetben

Pénteken bejelentették, hogy a koalíciós tárgyalásokat is közösen akarják folytatni a Likud párttal a leendő kormány felállításáról. Ben Gvir az utóbbi napokat Eilaton töltötte, miközben Netanjahu vasárnap már találkozott Szmotriccsal.

Vasárnap a Likud elnöke már megkezdte nem hivatalos koalíciós tanácskozásait, és találkozott az ultraortodox askenázi Egyesült Tóra párt képviselőivel is. Ezeken – a ynet értesülése szerint – bejelentette, hogy mindenekelőtt „viszonylag csekély" megállapodás alapján el akarja osztani a tárcákat, és csak később határozzák meg a kormányzás alapelveit, hogy „ne keltsenek fölösleges pánikot a közvéleményben". Szmotrics és több ultraortodox politikus is tiltakozott ez ellen, sőt egyikük, Móse Gafni kiszállt a Netanjahuval folytatott megbeszélésekből, és megtagadta társaitól annak lehetőségét, hogy először kormányzati esküt tegyenek, és csak ezt követően kössék meg a megállapodásokat. 

Az ultraortodox Egyesült Tóra párt azt követeli, hogy még a kormány megalakulása előtt szülessen kötelezettségvállalás egy olyan törvény elfogadásáról, amely a kneszet alá rendelné az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróságot, ugyanis megfosztaná az alkotmányellenesnek ítélt törvények érvénytelenítési jogától. Erről választási ígéreteiknek megfelelően egyszerű többséggel, 61 honatya támogatásával akarnak dönteni a győztes pártok.

A Netanjahuval szemben álló pártok szerint egy ilyen reform alapjában változtatná meg Izrael jogállami berendezkedését, mert megfosztaná jogi védelmüktől és alárendelné a kneszet többségének a kisebbségeket, ezzel felszámolná a jogállamiság fékjeinek és ellensúlyainak rendszerét.

(MTI)

(Címlapkép: Itamár Ben Gvir. Fotó: Gil Cohen-Magen/AFP/Getty)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek