Világháborús kártérítés: A németek nem fizetnek, Varsó az ENSZ-hez fordult

2023. Január 04. / 15:06


Világháborús kártérítés: A németek nem fizetnek, Varsó az ENSZ-hez fordult

Németország visszautasította a második világháborús jóvátételi tárgyalások felújítására vonatkozó legutóbbi lengyel kormányzati kérést. Berlin egy lengyel diplomáciai jegyzékre válaszul leszögezte: a kérdést lezártnak tekinti – jelentette be a lengyel külügy. Az MTI hírére hivatkozva a Magyar Nemzet azt írja: Varsó a kérdést az ENSZ elé vitte. A világháborúban mintegy hatmillió lengyel állampolgárt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg.

Varsó becslései szerint a náci Németország által a második világháború során Lengyelországnak okozott veszteségek értéke eléri a 6200 milliárd zlotyt (532 ezer milliárd forintot), és ezért háborús jóvátételt követel Berlintől, a német kormányzat azonban több ízben leszögezte: valamennyi, a második világháborúhoz kapcsolódó pénzügyi követelést lezártnak tekint. 

– A német kormány szerint a háborús veszteségek miatti kárpótlás és jóvátétel ügye lezárt kérdés, és a német kormány nem kíván tárgyalásokba bocsátkozni – fogalmazott közleményében a lengyel külügyminisztérium.

A Lengyel Köztársaság kormánya tovább folytatja erőfeszítéseit, hogy rendezze a náci Németország 1939 és 1945 közötti agressziója és (Lengyelország) megszállása miatt keletkezett adósság rendezésének kérdését – zárult a lengyel nyilatkozat.

A lengyel diplomácia tegnap a kérdést az ENSZ elé vitte, és a világszervezet vezetésének együttműködését és támogatását kérte ahhoz, hogy Lengyelország háborús jóvátételt kaphasson Németországtól.

Mintegy hatmillió lengyel állampolgárt, köztük hárommillió lengyel zsidót gyilkoltak meg a második világháborúban, a lengyel fővárost pedig földig rombolták az 1944-es varsói felkelést követően, amelyben körülbelül kétszázezer polgári személy is életét vesztette.

A lap teljes cikke itt olvasható.

(Forrás: MTI/Magyar Nemzet)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
Fák Újéve: Íme az ünnepi széder menete
Megemlékezések
Gyász: Elhunyt Dunai Tamás színművész
2023. Február 23. / 14:27

Gyász: Elhunyt Dunai Tamás színművész