Ultraortodox zsidók tömegesen mennek a keresztény arab hős temetésére

2022. Április 01. / 15:42


Ultraortodox zsidók tömegesen mennek a keresztény arab hős temetésére

Mint beszámoltunk róla, a kedden este Bnei Brakban történt terrortámadás egyik áldozata a 32 éves Amir Khoury, egy keresztény vallású arab rendőrtiszt volt. Egy palesztin terrorista lőtte le, aki nem sokkal korábban másik négy áldozatával is végzett. Az Izraelben most hősként tisztelt Khoury temetésén ott lesznek Bnei Barak haredi ultraortodox zsidó közösségének tagjai is, akiket az arab rendőrtiszt az élete árán védelmezett.

A 32 évesen hősi halált halt  Amir Khouryt a korábban szintén rendőrtisztként szolgáló édesapja, két nővére és menyasszonya gyászolja kedd este óta, amikor a motoros rendőrként dolgozó rendőrtisztet egy palesztin terrorista lelőtte. 

A rendőrtiszt menyasszonya, Sani Jasar felidézte: a tragédia előtt pár nappal a vőlegényével éppen arról a két haderai terrortámadásról beszélgettek, amely nemrégiben rázta meg Izraelt. A gyászoló menyasszony szerint Amir azt mondta neki: „ha meglátok egy terroristát, végzek vele, azért lettem zsaru, hogy megvédjem az embereket”. Erre a nő arra kérte: „ne legyen hős”.

Pár nappal később a rendőrtiszt mégis hőssé vált, de ezért az életével fizetett. Kedden este a 27 éves Diaa Hamarsheh terrorista lőtte agyon, miután társával együtt Amir Khoury elsőként érkezett a riasztás helyszínére, hogy véget vessen a Tel-Aviv külvárosában tomboló terrorista ámokfutásának. 

Az édesapja, Jeries Khoury erről azt mondta:  „a fiam ilyen ember volt, ha valahol segíteni kellett, akkor ő volt az első. Nem ismerte a félelmet". 

A rendőrtiszt temetése jövő csütörtökön lesz szülővárosában, Nof Hagalilban, ahová várhatóan Bnei Brakból is érkezik egy ultraortodox zsidó közösség, hogy kifejezze háláját azért, amit tett. Egy ciszjordániai lakos pedig felajánlotta: különbuszokat bérel a sajét pénzén, hogy Jeruzsálemből is minél többen vegyenek részt a temetésen. A férfi azt nyilatkozta: „ez a rendőr az életét adta az ultraortodox zsidók védelméért, ezt meg kell köszönni”.

A The Times of Israel cikke alapján

(Címlapkép: a hősi halált halt rendőrtiszt portréja)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek