Új helytörténeti kiadvány a komáromi zsidóság történetéről

2022. Szeptember 07. / 16:06


Új helytörténeti kiadvány a komáromi zsidóság történetéről

„A komáromi zsidóság rövid története” címmel a napokban jelent meg rövid összefoglaló Galo Vilmos történész tollából a Komáromi Zsidó Hitközség gondozásában – írja a szlovákiai Új Szó. A kötet részint egy tavalyi helytörténeti tárlat anyagának összefoglalója, részint a történész újabb kutatásainak eredményeit tartalmazza.

Csaknem egy esztendeje már annak, hogy a Komáromi Zsidó Hitközség történetéről szóló pannókiállítás végigjárta Komárom köztereit. Az új kötet kapcsán e kiállításról szólva Galo Vilmos az Új Szónak kifejtette:
– Annak a tárlatnak volt egy olyan hátránya, hogy a járvány idején nyílt meg, s nem látogatták sokan. Ezért kár lett volna, ha az összegyűjtött képanyag, a kutatott szakirodalom elveszett volna. A komáromi zsidóságnak pedig nincs ilyen kis összefoglaló könyve, amelyben röviden olvasható lenne a története magyar és szlovák nyelven. 

Ennek eredményeként a hitközség gondozásában a napokban megjelent a kiállítás voltaképpeni anyaga – benne néhány olyan fényképpel, amelyek végül nem szerepeltek a pannókon. Ahogy a kiállítás, úgy a füzet is az ókori előzményektől kezdve egészen napjainkig foglalja össze a komáromi zsidó közösségek történetét. 

Az 1880-as évektől 1905-ig terjedő anyagban a történész számos érdekes mozzanatot talált. Ezzel párhuzamosan átnézte az események sajtóanyagát is. Mint a lapnak nyilatkozta:

– Megpróbálom kiegészíteni a kettőt. A jegyzőkönyvekben elsősorban a hitközségi problémái szerepelnek, például az ortodox–neológ vita. A sajtó pedig a társadalmi problémákat hozza le: jobban megjelenik az antiszemitizmus problémája, a többségi társadalomhoz való viszony.

Az Új Szó cikke teljes terjedelmében itt olvaható.

(Címlapkép: a tavalyi utcatárlat. Fotó: Vataščin Péter)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek