Okostelefonos applikáció mutatja a városmajori tömeggyilkosságok helyszíneit

2022. November 30. / 13:04


Okostelefonos applikáció mutatja a városmajori tömeggyilkosságok helyszíneit

IWalk applikációban elkészült a Városmajor-túra, ami végigvezet az 1944-45-ben Hegyvidéken történt nyilas tömegmészárlások helyszínein. A túra állomásai között szerepel a Maros utcai rendelő, a Bíró Dániel Kórház, az Alma utcai otthon, a Városmajor utcai és a Németvölgyi úti nyilasházak és a gyilkosságok közvetlen közelében felállított turul-emlékmű is – írja a 444.hu portál.

– Az IWalkban a különböző állomásokon A gyilkosok emlékműve című filmünk passzoló részleteit is meg lehet nézni. A 2021 januárjában bemutatott dokumentumfilmünk a Hegyvidék nyilas múltját tárja fel – olvasható a cikkben. 

Az IWalk program a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány digitális oktatási programja, melyet Magyarországon a Zachor Alapítvány valósít meg.
A séták ingyenesen letölthetők telefonos applikáción keresztül: IWalk - USC Shoah Foundation néven elérhetők a Google Play és az App Store áruházakban.

Az IWalk nem csupán informálni, oktatni, emlékeztetni próbál, hanem be is húzza, gondolkodásra ösztökéli a túra résztvevőit. Sokat kérdez, kíváncsi a hatásra, a résztvevők véleményére. Például azzal kapcsolatban, hogy méltón emlékeztet-e a 150 ártatlan zsidónak minősített honfitársunk lemészárlására a Bíró Dánielről elnevezett kórház helyén látható tábla, amin csupán ez áll: „Az 1945-ben e helyütt életüket vesztett zsidó áldozatok emlékére.”

A 444.hu teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: az egykori nyilas pártház a Németvölgyi úton. Fotó: 444.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek