Jelen időben a jövő: Egy robot írta egy amerikai rabbi dróséját

2023. Január 16. / 19:18


Jelen időben a jövő: Egy robot írta egy amerikai rabbi dróséját

Egy New York-i zsidó közösség előtt meglepő prédikációt tartott pár hete Josh Franklin rabbi, aki előre bevallotta: a Vájigás hetiszakaszról szóló drósét nem ő írta. Majd azt kérte a hívektől, találják ki, hogy ki lehet a szerző. Senki sem jött rá, hogy a beszédet nem ember, hanem egy ChatGPT, vagyis egy olyan robot (chatbot) írta, amelyet az OpenAI nevű, mesterséges intelligenciát kutató laboratórium fejlesztett ki.

Josh Franklin, a Hamptons Zsidó Központ (Jewish Center of the Hamptons) rabbija nemrégiben egy szombatfogadáson meglepő bejelentéssel kezdte a prédikációját: azt mondta, hogy a Vájigás hetiszakaszról szóló beszédét plagizálta, s a híveket arra kérte, találják ki, hogy ki volt a dróse szerzője.

A prédikáció befejezése után volt, aki Franklin apjára gyanakodott, de olyan hívő is akadt, aki a másfél éve meghalt, roppant népszerű Jonathan Sacks rabbit sejtette a beszéd mögött. Erre Josh Franklin azt mondta:

„Tapsoljatok meg, mert most nagyon megijedtem, hiszen eddig azt hittem, hogy a mesterséges intelligencia miatt hamarabb veszítik el az állásukat a teherautó-sofőrök, mint a rabbik”. Majd bevallotta, hogy a beszédet egy ChatGPT, azaz robot írta. 

Mint mondta, a mesterséges intelligencia rengeteget fejlődött azóta, hogy az okostelefonunkból beszélő hang meg tudta mondani, hol van a legközelebbi  Starbucks. 

Igaz, szerinte a rabbiknak a technológiai vívmányok ellenére sem kell aggódniuk a munkájuk elvesztése miatt, ugyanis az általa felolvasott beszédről ő ki tudná mutatni, hogy nem „igazi”. 

Ráadásul – mint a rabbi elmagyarázta – „az nem kérdés, hogy a ChatGPT intelligens, a kérdés inkább az, hogy a robot képes volna-e empatikusnak lenni. Márpedig erre a válasz az, hogy nem, nem volna képes”.  

(A TheJC.com cikke nyomán)

(Címlapkép: Gerd Altmann – Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek