Izraeli államfő: katasztrófával fenyeget az igazságügyi törvénycsomag

2023. Március 10. / 08:38


Izraeli államfő: katasztrófával fenyeget az igazságügyi törvénycsomag

Jichák Hercog izraeli államelnök tegnap esti televíziós beszédében felszólította a kormánykoalíciót, hogy hagyjon fel a jogrendet átalakító, szerinte katasztrófához vezető törvénycsomagjával és kezdjen konszenzusos tárgyalásokat az ellenzékkel. Az államfő szerint a jelenleg tervezett törvénycsomag aláássa a demokráciát.

Jichák Hercog felszólított a javaslat azonnali elvetésére és az igazságszolgáltatás rendszerének konszenzusos, a kormánypártok és az ellenzék közötti megállapodásokon alapuló átalakítására.

A nemzethez intézett beszédében Hercog kijelentette, hogy a koalíciónak az igazságszolgáltatás gyengítésére irányuló törekvése miatt kialakult nemzeti válság „katasztrófához" vezet. 

„Az alkotmánybizottságban jelenleg tárgyalt jogszabálycsomagnak gyorsan el kell tűnnie" - mondta Hercog tőle szokatlanul kemény hangon a minden izraeli tévécsatornán közvetített beszédében. 

„Helytelen, elnyomó, aláássa demokratikus alapjainkat. Ezért azonnal fel kell váltani egy másik, konszenzussal kidolgozott tervezettel" – hangsúlyozta.

„Az ország, a koalíció és a kormány vezetőinek azt mondom: azon a ponton vagyunk, ahonnan nincs visszatérés. Ez a fennmaradásunk vagy megszűnésünk pillanata. A megegyezésen alapuló alkotmányozó pillanatot választjuk,  amely éveken és nemzedékeken át növekedni és építeni fog bennünket vagy pedig alkotmányos, biztonsági, társadalmi és gazdasági szakadékba süllyedünk" – tette hozzá.

„A legfőbb érték a demokráciánk, a független, erős bírói kar, az emberi jogok megőrzése férfiak és nők számára, a kisebbségek hangsúlyozásával, legfőbb érték a különleges, gazdag izraeli mozaik fennmaradása, az igazságszolgáltatás sokszínűsége, hogy otthona legyen az ország minden állampolgárának, s legfőbb érték a hatalmi ágak közötti egészséges, stabil és tiszta kapcsolat" – emelte ki Hercog.

Hercog először foglalt állást nyíltan egy politikai tömb ellen, s az izraeli parlament, a kneszet ellenzéki pártjaihoz hasonlóan ellenezte a kormány törvényjavaslatait. Az államfő bejelentette, hogy a két szemben álló politikai oldal képviselőivel folytatott megbeszélésein sikerült kialakítania egyezséghez közelítő álláspontokat a  vitatott kérdések többségében. Ezeket a törvényi kereteket kell a kneszet alkotmányjogi, jogi és igazságügyi bizottsága elé terjeszteni, miután elvetik a kormány jelenlegi javaslatait.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök római tartózkodásán üdvözölte a beszédet, a közös pontok megtalálására irányuló „minden kezdeményezést", beleértve Hercog javaslatait is.

(MTI)

(Címlapkép: Jichák Hercog/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek