Izraelből Szentendrére költözik egy magyar alapítású kibuc épület

2023. Január 31. / 17:37


Izraelből Szentendrére költözik egy magyar alapítású kibuc épület

Megkezdődött annak a háznak a bontása az izraeli Parod kibucban, amelyet Szentendrén építenek majd újra. A magyar alapítású kibuc épülete lesz a Skanzen diaszpóra épületegyüttesének izraeli darabja – mondta a kultura.hu oldalnak Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2022-ben kezdte meg az izraeli magyar diaszpóra kutatását. Ennek során egy magyar alapítású kibuc egyik épületét kívánják áttelepíteni. A Skanzen területén újraépülő házban a második világháború, a holokauszt borzalmai után kivándorolt magyar zsidók életmódját mutatják majd be.

A Skanzen szakmai együttműködést alakított ki a Zefatban működő Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumával és annak vezetőjével, Ron Lustiggal – idézte fel az előzményeket Sári Zsolt. Az ő közreműködésével kezdték meg a kutatást az ország északi részén lévő Parod kibucban, amely Zefattól (Cfat) mintegy 15 kilométerre található.

„A kibucot Magyarországról Izraelbe bevándorolt holokauszttúlélők alapították 1949-ben, s ma is virágzó helység, sok fiatal családdal.”

A kiválasztott – de már korábban bontásra ítélt – épület egy betonalapon álló, deszkafalú, cseréppel fedett építmény, amely másodikként épült meg a kibucban. Az egyszerű épületet az 1960-as évek elején bővítették, s ekkor alakították ki két beugró hozzátoldásával a mosdókat. A faépítmény évtizedeken keresztül gyerekházként működött, később különböző funkciókat látott el. A teljes bezárása előtt fodrászüzlet volt benne. Jelenleg megkezdődött az épület szakszerű bontása.

Fotó: Sári ZsoltFotó: Sári Zsolt

Az 1920-as évek elejétől a 1980-as évek végéig az erec izraeli kibucok ideológiájának egyik legfontosabb része volt az úgynevezett közös nevelés, amelynek lényege az egyenlő esélyek biztosítása volt minden gyerek számára – magyarázta Sári Zsolt, a projekt kurátora. A kibucok gyerekházai – melyekben a gyerekek csecsemőkoruktól serdülőkorukig éltek – a közös nevelés jelképei lettek. A gyerekek nevelése az egész kibuc közösségének feladata volt. A gyerekházakat a kibuc legbiztonságosabb területére, házakkal körülvéve helyezték el.

A Skanzen az épület kiválasztása mellett megkezdte a Parod kibuc történetének kutatását is. Többek között interjút készítettek egy ma 93 éves holokauszttúlélő alapítóval, Berkó Maricával – Mesélte Sári.

A múzeum diaszpórakutatása a 2010-es évek elején indult el. A program célja, hogy a Kárpát-medencén kívül élő magyar közösségek is helyet kapjanak a múzeumban és megismerhetők legyenek. A program keretében elsőként az egyesült államokbeli Vintondale úgynevezett burdos-házát (férfiszállás) választották ki, majd 2014-ben az argentínai Villa Angela melletti, magyar kivándorlók által épített tanyaépület következett. A két épület és a megvásárolt tárgyi elemek már a Skazenben vannak, a kapcsolódó kutatás eredményei pedig hamarosan egy virtuális kiállításban lesznek láthatóak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Hamarosan belépünk niszán havába – hódes tov!
Zsidó világ
Szerdócz Ervin: A spirituális Szombat megjelenése a világban
Mazsihisz hírek
Szaván fogták az elnököt: új Tórát kapott Miskolc