Izrael: Több mint ezer vadászpilóta tiltakozik az új kormány ellen

2022. December 27. / 12:55


Izrael: Több mint ezer vadászpilóta tiltakozik az új kormány ellen

Izraelben több mint ezer tartalékos vadászpilóta tiltakozott nyílt levélben Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt formálódó koalíciója ellen – jelentette ma a Maárív című újság hírportálja. „Állítsuk meg a demokrácia elpusztítását!" – írta a legfőbb jogi vezetőkhöz hétfőn eljuttatott levélben a légierő 1197 tartalékos pilótája. Az új kormányt ezen a héten csütörtökön iktatják be hivatalába.

A tartalékos vadászpilóták a felhívásukat az izraeli jogrend legfőbb őreinek, köztük a legfelsőbb bíróság elnökének, a kormány jogi tanácsadójának, a kneszet (parlament) jogtanácsosának és több más állami vezetőnek címezték, és arra szólították fel az állami-jogi vezetést, hogy állítsa le a „demokrácia lerombolásának" folyamatát. Az aláírók között ismert tábornokok, a légierő korábbi vezetői, valamint az „555 patrióta" nevű hazafias mozgalom tagjai is megtalálhatók. 

„Mindannyian készek voltunk életünket feláldozni az országért vadászpilótaként. A légierőben végzett szolgálatunk után is lehetőségeinkhez mérten részt vettünk az ország építésében tartalékosként, a gazdaságban, az iparban és az oktatásban" – kezdték felhívásukat.

„Hittünk az út helyességében és küldetésünknek tekintettük a zsidó és demokratikus Izrael védelmét. A társadalom és a politikai paletta minden szintjéről érkezünk, jobb- és baloldalról, középről, vannak köztünk vallásosak és nem hívők, askenáziak (európai zsidók) és keleti zsidók az ország minden részéből" – írták levelükben.

„Ma egyként aggódunk, hogy veszélybe került a demokratikus Izrael. Ön az utolsó védelmi vonal, amely képes megállítani a demokrácia lerombolásának folyamatát. Izrael zsidó és demokratikus állam, nem tud a Függetlenségi Nyilatkozat szellemében létezni, ha feladja a liberális demokráciát" – írták a katonák.

„Elvárjuk, hogy félelem és rettegés nélkül használják fel a rendelkezésére álló összes eszközt és törvényt, és mindent lehetőt tegyenek meg az országot sújtó katasztrófa megakadályozásáért. Ígérjük, hogy továbbra is Önök mellett állunk az ország jövőjéért folytatott harcban" – hangsúlyozták a pilóták.

„Amikor a liberális demokrácia és a Függetlenségi Nyilatkozat elvei elleni támadás a szélsőségesek elképzeléseitől a koalíciós megállapodások felé mozdult el, kötelességünknek éreztük cselekedni" – mondta a lapnak a felhívás egyik kezdeményezője, Iszrael Sapír tábornok, a bagdadi atomreaktor elleni támadás egyik végrehajtója.

Törvénymódosítás egy adócsalásért elítélt, leendő miniszter miatt

Az izraeli parlament törvényt módosított hétfőről keddre virradó éjszaka, hogy miniszter lehessen az adócsalás miatt elítélt politikus, Arije Deri. A kneszet megszavazta azt is, hogy ezentúl több miniszter is lehessen egy tárcánál – számol be róla az MTI a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet alapján.

A ynet szerint erre azért volt szükség, hogy Arije Deri, a keleti vallásosok Sasz pártjának elnöke és Becalel Szmotrics, a telepesek Vallásos Cionizmus pártjának vezetője elfoglalhassa a koalíciós egyeztetésen kialkudott miniszteri hivatalát.

Az alaptörvény eddigi előírása szerint olyan ember nem lehetett miniszter, akit bíróság elítélt. Ezt a parlament most úgy módosította, hogy a tiltás azokra vonatkozzon, akiket letöltendő szabadságvesztésre ítéltek. Ez lehetővé teszi, hogy az idén idén adócsalás miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Arije Deri egészségügyi és belügyminiszter legyen Benjámin Netanjáhu új kormányában. 

Két év múlva – a koalíciós egyezség értelmében – átveszi a pénzügyi tárca irányítását. Utóbbit Becalel Szmotrics tölti be, aki az éjszakai szavazás eredményeként miniszteri posztot kap a védelmi tárcában is, így ő felügyeli majd az 1967-es elfoglalása óta a védelmi minisztériumhoz tartozó Ciszjordánia közigazgatását.

A múltban már neveztek ki további minisztereket minisztériumokhoz, de pozíciójuk létrehozásához általában speciális, ideiglenes törvényeket alkottak, amelyeket a felelősségi körüket meghatározó kormányrendeletek kísértek – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál. 

Arije Deri 2002-től 22 hónapot töltött börtönben, mert belügyminisztersége idején megvesztegették. A januárban hozott újabb ítéletben a bíró azzal indokolta a felfüggesztett börtönt, mert Deri megígérte: a jövőben távol marad a közélettől és az államkincstártól.

A 120 tagú parlamentben 63-an szavaztak a törvénymódosítás mellett, 55-en ellenezték. Az ellenzék egész éjjeli parlamenti küzdelme miatt csak reggel elfogadott törvény azonnal hatályba lép. A leendő koalíció ezzel azt próbálja megakadályozni, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság érvénytelenítse a jogszabályt. 

„A kialakult körülmények nyomán arra utasítottam a hadsereget, hogy készüljön fel az eszkalációra. Úgy vélem, hogy teljesen kiszámítható az Izraelben bekövetkező eszkaláció a védelmi tárca megosztása és a koherens irányítás hiánya miatt. Sajnálatos, hogy nem veszik észre, vér folyhat majd emiatt, és kár, hogy meg fogjuk fizetni ennek az árát" – jelentette ki a védelmi minisztérium jogköreit megosztó törvény miatt Beni Ganz leköszönő védelmi miniszter.

A centrista Van Jövő (Jes Atíd) párt közleményben tiltakozott az új törvény ellen, amelyet Netanjáhu szélsőséges partnereivel szembeni gyengesége bizonyítékának lát. A Kormányzás Minőségéért nevű civil szervezet ma délelőtt beadvánnyal fordult a legfelsőbb bírósághoz a Deri miniszteri hivatalát lehetővé tevő törvény ellen.

Ma délután ismét összeül a kneszet a „Ben-Gvír-törvény" megszavazására, amely a korábbinál jelentősen nagyobb jogköröket biztosít majd a rendőrség irányítása felett a jobboldali szélsőséges, arabellenes nézeteiről ismert, többször elítélt Itamár Ben-Gvír számára, aki a koalíciós megállapodásban a rendőrséget felügyelő volt belbiztonsági, jelenleg nemzetbiztonsági tárcát fogja vezetni.

Jariv Levin izraeli házelnök bejelentette: csütörtökön iktatják be a Benjamin Netanjahu vezette, új jobboldali-vallásos izraeli kormányt. A kneszet rendkívüli ülést tart majd az új kormány beiktatása alkalmából.

(MTI)

(Címlapkép: Netanjahu mellett jobbról Arije Deri, balról Becalel Szmotrics. Fotó: Benjamin Netanjahu – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Örökölt fájdalom – Beszéljünk a múltról!
Zsidó világ
Zajin Ádár Debrecenben
2023. Március 06. / 12:02

Zajin Ádár Debrecenben