Izrael: Kivizsgálják, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket palesztinoknak

2023. Február 05. / 18:32


Izrael: Kivizsgálják, törvényesen adtak-e vissza lopott műkincseket palesztinoknak

Amichai Elijahu, Izrael jobboldali örökségvédelmi minisztere megvizsgáltatja a lopott műkincsek palesztinoknak való visszaadásának törvényességét, miután az Egyesült Államok a Palesztin Hatósághoz juttatott el egy Ciszjordániából származó, illegálisan birtokolt 2700 éves elefántcsont kanalat – írja az MTI a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportálra hivatkozva.

Amichai Elijahu arra utasította tárcája tisztviselőit, hogy vizsgálják meg, jogszerűen adták-e át a Palesztin Hatóságnak (PH) az amerikai szervek a hónap elején a lopott műkincset, és a ciszjordániai régészeti lelőhelyek és leletek izraeli annektálását sürgette.

Az elefántcsont kiskanalat 2021 végén foglalta le a manhattani kerületi ügyészség a New York-i milliárdos fedezetialap-kezelővel, Michael Steinhardttal kötött alku keretében. A műtárgy egy 180 darabból álló, illegálisan beszerzett gyűjteményhez tartozott, amelyet egy megállapodás részeként a milliárdos átadott, hogy ezzel elkerülje a vádemelést.

Ezt a műkincset Steinhardt 2003-ban Gil Chaja izraeli régiségkereskedőtől vásárolta származási iratok nélkül, s az eladó szerint a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatti ciszjordániai El-Kum városból származott. 

Az Egyesült Államok január 5-én először adott vissza lopott kincseket a Palesztin Turisztikai és Régiségügyi Minisztériumnak. A hét elején Elijahu válaszul kijelentette, hogy teljes ellenőrzést biztosít az Izraeli Régészeti Hatóságnak (IAA) Ciszjordániában a régészeti lelőhelyek, a kulturális örökség és a lopások megelőzése felett. Ezzel Elijahu bírálói szerint gyakorlatilag az izraeli törvényeket alkalmazná az 1967 óta katonai megszállás alatt álló területeken, megsértve a nemzetközi szabályokat. 

Jelenleg a Jordán folyó nyugati partján a régészeti ásatásokat az izraeli védelmi minisztérium ciszjordániai polgári közigazgatási osztályának régészeti munkatársa irányítja. Izrael hivatalosan nem annektálta Ciszjordániát, s a megszállt területekre vonatkozó, nemzetközileg elfogadott katonai törvények szerint irányítják.

A régészetet Izraelben és a Palesztin Hatóságnál is különösen fontosnak tekintik, mert mindkét oldal ősi leletekkel támasztja alá a területre vonatkozó igényét.

(MTI)

(Címlapkép: Maya Alleruzzo – Associated Press)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek