Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

2023. Január 24. / 18:08


Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

A Tel-avivi Egyetem tudósai olyan rendkívül érzékeny szagérzékelőt alkottak, amelyet egy kisméretű, négykerekű robothoz csatlakoztattak. Így a szerkezet távolról és önállóan képes megközelíteni azokat a területeket – ilyen például egy zsúfolt reptér vagy egy tömegrendezvény helyszíne –, ahol a „robot-orr" azonosíthatja a drog vagy robbanószer jelenlétére utaló szagokat. Az eszköz egészségügyi diagnosztikában is használható lehet.

Egy gépi tanulási programban a kutatók úgy képezték ki az általuk megalkotott „orrot", hogy az felismerje a különböző szagokat. A rendszer képes azonosítani a muskátlikat, a lime-ot és a marcipánt. Amir Ayali professzor, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a természetes orr ugyanígy működik – írja az SG.hu tudományos-technikai portál.

– Az ember alkotta technológiák még mindig nem vehetik fel a versenyt a több millió éves evolúcióval. Az egyik terület, ahol különösen le vagyunk maradva az állatvilághoz képest, az a szaglás. Erre példa egy repülőtér, ahol több millió dollárba kerülő magnetométerekre van szükség a kések és egyéb fegyverek felderítésére. De ha azt akarjuk ellenőrizni, hogy egy utas nem csempész-e drogot, akkor kábítószerkereső kutyára van szükségünk – mondta Amir Ayali professzor, a kutatás vezetője és dr. Ben Maoz, a Tel-avivi Egyetem doktorandusza.

Hozzátették: „az állatvilágban a rovarok jeleskednek az érzékszervi jelek vételében és feldolgozásában. Egy szúnyog 0,01 százalékos különbséget is képes érzékelni a levegő szén-dioxid szintjében. Ma még messze vagyunk attól, hogy olyan érzékelőket állítsunk elő, amelyek képességei megközelítik a rovarokét".

Egyes állatok elképesztő képességekkel rendelkeznek a robbanóanyagok vagy kábítószerek felderítésére. Egy biológiai orr segítségével egy robot megalkotása segíthet az emberi élet megóvásában és a bűnözők azonosításában olyan módon, ami ma nem lehetséges. Egyes állatok tudják, hogyan kell felismerni a betegségeket, mások érzékelik a földrengéseket.

Joszi Jovel professzor elmondta: „a biológiai érzékelőt csatlakoztattuk és hagytuk, hogy különböző szagokat szagoljon, miközben mértük az egyes szagok által kiváltott elektromos aktivitást. 

A rendszer lehetővé tette számunkra, hogy az egyes szagokat a rovar elsődleges érzékszervének szintjén érzékeljük. 

A második lépésben gépi tanulást használtunk, hogy létrehozzunk egy könyvtárat a szagokból. A tanulmányban nyolc szagot, például a muskátlit, a citromot és a marcipánt tudtuk úgy jellemezni, hogy tudtuk, mikor jelenik meg a citrom vagy a marcipán illata. A kísérlet befejezése után további különböző és szokatlan szagokat azonosítottunk, például különböző skót whisky fajtákat. A szabványos mérőeszközökkel való összehasonlítás azt mutatta, hogy a rovarok orrának érzékenysége a mi rendszerünknél körülbelül tízezerszer jobb" – mondta a professzor. A tudósok által bemutatott elv felhasználható és alkalmazható más érzékelésekre, például a látásra és a tapintásra is.

Az SG.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Hegyi Iván: Pusztán piciny periódus
2023. Április 16. / 12:28

Hegyi Iván: Pusztán piciny periódus

Mazsihisz hírek
Az ómerszámlálásról és rabbi Akiváról a Mirjám klubban