Horovitz Tamás: a Mazsihisz jelenlegi vezetése elismeri a debreceni zsidóságot

2023. November 27. / 20:29


Horovitz Tamás: a Mazsihisz jelenlegi vezetése elismeri a debreceni zsidóságot

Debrecen – Tavasszal vezetőséget választott a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH), és újabb négy évre megerősítették elnöki pozíciójában Horovitz Tamást. Az azóta eltelt hónapok bővelkedtek eseményekben – a dehir.hu internetes portálnak adott interjút Horovitz Tamás, aki fontosnak tartja, hogy jótékonysági rendezvényt szervezzenek az Izrael elleni támadás áldozataiért.

Nyáron zsidó utcafesztivált szerveztek. Mi állt a programok fókuszában?

Ahogy a tavaly őszi első alkalommal, ezúttal is fontosnak tartottuk, hogy a más felekezetűek is megismerkedjenek a hitközség életével. A rendezvény nagyon népszerű volt már az első alkalommal is, és ezen fellelkesülve biztosak voltunk benne, hogy érdemes hagyományt teremtünk ennek az eseménynek.

A Debreceni Zsidó Utcafesztivál idén része volt az I. Debreceni Nyári Zsidó Kulturális Napoknak – úgy is mondhatjuk, ennek a fénypontja, vagy legnagyobb rendezvénye –, és nagy örömünkre szolgál, hogy még többen vettek részt rajta, mint az elsőn.

Koncertek, irodalmi, képzőművészeti és filmes események, gasztronómiai és gyermekeknek szóló programok egyaránt szerepeltek a kínálatban. A fesztivál a Pásti utcán és a zsinagóga udvarán zajlott, igazi nyitott program volt, amivel meg tudtuk szólítani a debrecenieket a vallási hovatartozástól függetlenül. Nagyon nagy megelégedésünkre a rendezvényre zsidó hittestvéreink mellett sok más vallási felekezethez tartozó barátaink, ismerőseink is ellátogattak, s nem véletlen talán az sem, hogy komoly sikere volt a debreceni a hitközség kóser konyháján készült sóletnek, amiből nagyon sok adag fogyott.

Még mindig a kultúránál maradva, ősszel a Debreceni Zsidó Kulturális Napok rendezvényeire invitálták a közönséget, és ennek a sorozatnak a része volt egy új filmfesztivál is, ami a napokban zárult le. Ezeket a programokra ugyanakkor súlyos árnyékot vetett az Izraelt ért terrortámadás. Nem gondoltak rá, hogy elhalasszák a rendezvényeket?

A nyári programsorozat sikerén felbuzdulva úgy gondoltuk, ősszel is megrendezzük a Zsidó Kulturális Napokat. Az I. Debreceni Zsidó Filmfesztiválon a zsidó kultúrához kapcsolódó, kiváló filmeket láttunk, és olyan jeles alkotók is ellátogattak hozzánk, mint Spáh Dávid, akit a Richter Gedeonról szóló filmjéről kérdezhetett a közönség. Ugyanakkor sajnálatos tény, hogy október 7-én, Gázából a Hamász terroristái megtámadták Izraelt. Ez éppen a Tóra ünnepén történt, amikor a világon mindenhol, Izraelben és a diaszpórában is a zsinagógába mennek ünnepelni a zsidó emberek. Ezt az igazi örömünnepet árnyékolta be ez a borzasztó terrortámadás, amit minden jó érzésű és józan gondolkodású ember elítél és együttérez az izraeli áldozatok hozzátartozóival. Természetesen az október 7-én történt események óvatosságra intenek bennünket, de ez nem befolyásolta a programok megrendezését.

Debrecenben jótékonysági koncertet és gyűjtést is szerveznek, így is szeretnék kifejezni együttérzésüket az izraeli áldozatok családtagjainak. Mit kell tudni erről?

Nagyon sajnáljuk, hogy a holokausztot követően ilyen támadás érte a zsidóságot, nem gondoltunk rá és nem is számíthattunk rá, hogy ilyen még a történelemben előfordulhat, de sajnos, ezt ismételten meg kellett éljük. Mi is együttérzünk az izraeli áldozatok családtagjaival. Nekik, rokonainknak, barátainknak sajnos sok mindenben nem tudunk innen segíteni, így imáinkkal próbálunk mellettük állni, valamint november 28-án, kedden 18 órától nagyszabású jótékonysági gálakoncertet rendezünk. Ennek a teljes bevételét az izraeli áldozatok hozzátartozóinak fogjuk eljuttatni, remélve, hogy ezzel mi is hozzájárulhatunk a kialakult problémák mérsékléséhez.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége nyár elején tartott elnökválasztást. Korábban nem volt teljesen felhőtlen a viszonyuk. Most változott a helyzet?

Májusban tartotta tisztújító közgyűlését a Mazsihisz, ahol új elnököt választottunk Grósz Andor professzor személyében, így egy nagyon felkészült és nagyon komoly tapasztalatokkal rendelkező elnöke lett a szervezetnek.

Az elmúlt tíz év nagyon sok feszültséggel és problémával terhelt időszak volt. Ez most májustól megszűnt, új időszak íródik a Mazsihisznél, ahol a belső és a külső problémák megoldódtak, illetve megoldódni látszanak: azt gondolom, jó úton indult el a szervezet.

Személy szerint nekem az elnök úrral kiváló kapcsolatom van, felkérésére én is részt veszek a szervezet jelenének és jövőjének kialakításában, mindenben segítem a munkáját. A DZSH és a Mazsihisz kapcsolata is megváltozott: úgy érezzük, hogy a Mazsihisz jelenlegi vezetése elismeri és helyén kezeli a debreceni közösséget, a debreceni zsidóságot – és ez nagyon fontos számunkra.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Győri megemlékezés: „Ott már csak a csend honolt"