Határon túl: Hamarosan megújul a zentai kis zsinagóga

2022. Március 26. / 20:07


Határon túl: Hamarosan megújul a zentai kis zsinagóga

A zentaiak által Partizán néven ismert létesítményt eddig sportcélokra használták. Most visszakapja az eredeti kinézetét, és a jövőben kulturális események otthonává válik.

A munkálatok tavaly áprilisban kezdődtek a Magyar Kormány támogatásával. A kis zsinagóga az 1950-es évekig szolgálta a zsidó közösséget, utána a város tulajdonába került és megszűnt a szakrális funkciója.

Vatai István, építész, a felújítás tervezője és műszaki ellenőre: „Ezzel a felújítással igyekeztünk elsősorban az épület külsejét teljeskörűen felújítani, a tetőtől az alapokig, és megőrizni az épület műemlékjellegét.”

zenta-zsinagoga-1.jpg

Az épületben kétszintes kiállítótér lett kialakítva. A zentai zsidóság emlékmúzeuma is az emeleti részen kap helyet. Zentán egykoron kétezer tagú zsidó közösség élt, ami mára már szinte teljesen eltűnt.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke: „Ez a zsinagóga, ez az imaterem, ez éppen jó és pontosan a találkozás helye. A jövőben a kulturális eseményeknek a színhelye lesz, ahol az emberek találkozni fognak.”

Az épület belső terében már csak apró javítások vannak hátra. A nagyobb munkálatok a külső részben folytatódnak, mint például az udvar és a kerítés rendezése, amelyek a telek melletti épület megvásárolásától függnek.

Fotók: Ürményi Frigyes / Pannon RTVFotók: Ürményi Frigyes / Pannon RTV

Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere: „A kis zsinagógát tulajdonképpen úgy terveztük, hogy képtárjelleget kapjon és kisebb koncertek megtartásának helyszíne lehessen, azzal a céllal, hogy az épület örökségét megtartsuk, tehát hogy a külső formája teljes mértékben az eredeti állapotot kapja vissza. Belül pedig - az újabb igényeknek eleget téve – tulajdonképpen egy kisebb zsidóság-történeti kiállítás is helyet kapjon benne.”

A renoválást a Magyar Kormány és a helyi önkormányzat biztosította. (Pannon RTV)

Címlapfotó: Pannon RTV/Ürményi Frigyes

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Ma folytatódik a Hunyadi téri szabadegyetem
Zsidó világ
Mazsihisz podcast: Nagykanizsa zsidó emlékezete