Fischer Iván felhívása: Alapítsuk újra az OMIKÉ-t!

2022. Október 21. / 08:28


Fischer Iván felhívása: Alapítsuk újra az OMIKÉ-t!

Facebook oldalán tette közzé a Kossuth-díjas karmester azt a videót, amiben minden kultúrát szerető embert arra ösztönöz, lépjenek be az ujjá alakuló OMIKE Egyesületbe. A poszttal egyidőben az új egyesület honlapja is felbukkant az interneten omike.hu címmel.

Az OMIKÉ-t, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesületet 1909-ben Hevesi Simon hírneves rabbi alapította azzal a céllal, hogy budapesti zsidó polgárok kulturális események szervezésével szolgálják a magyar közművelődést. Az OMIKE szervezte 1939 és 1944 között a Művészakció-t is, amely munkát biztosított állásukat vesztett zsidó művészeknek.

Mint Fischer Iván elmondta, most az eredeti OMIKÉ-t szeretnék feléleszteni, mindenekelőtt azzal a céllal, hogy a gyönyörűen felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában kulturális eseményeket, koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat szervezzenek.

A kezdeményezést számos szervezet támogatja, köztük a Mazsihisz, a Budapesti Fesztiválzenekar és az Örkény Színház. November 16-án, 19-én és 20-án tartják a nyitókoncerteket, ezekre az omike.hu honlapon már elindult a jegyárusítás. Ezeken az esteken a Fesztiválzenekar muzsikusai és az Örkény Színház színészei is részt vesznek. A karzaton, ahonnan csak korlátozottan lehet látni, kedvezményes árú “hallgató” -helyeket biztosítanak az itt álló, vagy babzsákokon ülő közönségnek.

Az egyesületet kilenc alapító tag jegyzi, nevük megtalálható a honlapon. Fischer Iván mellett közöttük van a világhírű zongorista, Schiff András is. 

Az alapítók hangsúlyozzák, hogy kit várnak az egyesületbe: “Mindenkit, aki szereti a kultúrát. Zsidókat, nem zsidókat, akik ebben a gyönyörű zsinagógában szeretnének koncerteket, irodalmi esteket, kiállításokat látogatni.” Az egyesületi tagok szavazati joggal rendelkeznek majd, és elővásárlási jogot élveznek az OMIKE rendezvényein. Jelentkezni az omike.hu honlapon lehet.

Címlapképünk forrása: A Budapesti Fesztiválzenekar honlapja

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek