December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

2022. November 19. / 21:17


December elején mozikban a Keleti Ágnesről szóló portréfilm

December 8-án kerül a magyar mozikba az olimpiák történetének legeredményesebb magyar női sportolójáról, a világ legidősebb élő olimpiai bajnokáról, Keleti Ágnesről szóló portréfilm Aki legyőzte az időt címmel Oláh Kata rendezésében. A film Keleti Ágnes egy évét követi végig a 100. születésnapjától a 101-ig, középpontjában a sportoló hétköznapjai, visszaemlékezései állnak – közölte a dokumentumfilmet forgalmazó Budapest Film Zrt.

A torna kiemelkedő alakja 10 olimpiai éremmel a 20. században sporttörténetet írt. Keleti Ágnes rendkívüli életének mozaikjait a vele készült archív interjúk, naplójának részletei és intim beszélgetések adják a filmben, a gazdag archív anyagot kézzel rajzolt színes animációk egészítik ki.       Megszólalnak a filmben a sportoló életének tanúi is, többek között volt tornász társa, fia és izraeli tanítványai.  

313018161_111819575066628_6698192592413955823_n.jpg

A film a vírusjárvány időszakában készült, így az elmúlt 100 év történelme mellett a napjainkat megnehezítő világjárvány is megjelenik benne, rámutatva arra: az egyedi élettörténetek adják ki a teljes egészet – olvasható a Budapest Film Zrt. tájékoztatójában, amely szerint Keleti Ágnes életpályája egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik. 

A portréfilm premierje a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol megkapta a legjobb magyar filmnek járó FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díját. 

Az országos bemutató előtt a portréfilmet műsorra tűzi  a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál amelyet november 30-a és december 4-e között rendeznek meg.

Keleti Ágnes 1921. január 9-én született Budapesten. Tizenhat éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa volt, majd 36 évesen kezdett új életet Izraelben. Nyolcvan éves korában választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött vissza Magyarországra, 96 éves volt, amikor megkapta Izrael Állam díját és 100 éves korában Budapest díszpolgára lett – olvasható a tájékoztatóban.

(MTI)

(Képek: Aki legyőzte az időt/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Elhunyt prof. dr. Haraszti György történész
Megemlékezések
Az emlékezés kövei a csanádpalotai zsidó temetőben