Az Izraelben leghosszabb időre leültetett gyilkos 40 év után, 66 évesen szabadult

2023. Január 06. / 14:05


Az Izraelben leghosszabb időre leültetett gyilkos 40 év után, 66 évesen szabadult

Izraelben tegnap negyven év után szabadlábra került a palesztin Karim Junisz, aki azért került börtönbe, mert 1980-ban egy tettestársával meggyilkolta Avi Bromberg izraeli katonát. Ennél többet még senki sem töltött rácsok mögött a modern Izrael államban. A hírt az MTI adta ki a Haarec című újság hírportáljára hivatkozva.

A 66 éves palesztin férfit Itamár Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter utasítására csütörtökön kora reggel Raanana központi pályaudvarán bocsátották szabadon, hogy egyedül térjen vissza otthonába, mert a miniszter szerint ezzel meg lehetett akadályozni a szabadulásának megünneplését. 

Ben-Gvir el is elrendelte, hogy az elkövetkező napokban sem szabad örvendezni Karim Junisz szabadulása miatt, s kijelentette, hogy amennyiben mégis megteszik, az terrorcselekmény támogatásának, bűncselekménynek minősülhet.

Junisz arra járó palesztin munkások segítségével teremtett kapcsolatot családjával, majd bátyja vitte haza észak-izraeli falujába, Arába, ahol tiszteletére sátrat emeltek, hogy a köszöntéseket fogadja. A rendőrök a sátornál arra kérték a családját, hogy ne tartsák meg a csütörtök délutánra tervezett ünnepi mentet, és tartózkodjanak a palesztin zászlók lengetésétől.

Falujában Junisz először ellátogatott a vele együtt elítélt, s a még ebben a hónapban szabaduló barátja és rokona, Maher Junisz otthonához, majd a helyi temetőben koszorúkat helyezett el szülei sírján. 

Visszatérése után spontán felvonulás indult, melyen hősként ünnepelték. Családtagjai és újságírók vették körül, s a palesztin televízió élőben közvetítette otthonába érkezését a menet után. Telefonon beszélt Mahmúd Abbász palesztin elnökkel is.

 Juniszt Avi Bromberg 1980-as elrablása és meggyilkolása miatt ítélték el. Tettestársával autóstoppot ajánlott a Golán-fennsíkon lévő katonai bázisáról hazafelé tartó izraeli katonának, majd lefogták, fejbe lőtték, és ellopták a fegyverét. A katonát az út szélén hagyták, ahol megtalálták és kórházba szállították, de néhány nap múlva meghalt. 

A gyilkosokat két évvel később fogták el, és 1983-ban ítélték el. Az életfogytiglani börtönbüntetést Simon Peresz volt államelnök 40 év börtönre mérsékelte.

(MTI)

(Címlapkép: The Jerusalem Post – Ammar Awad/Reuters)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek