„Amíg mi kormányzunk, a zsidó közösségnek nem kell félnie Magyarországon"

2021. Szeptember 24. / 09:27


„Amíg mi kormányzunk, a zsidó közösségnek nem kell félnie Magyarországon"

A lehető leghatározottabban fel kell lépni a modernkori antiszemitizmus ellen, amely az illegális migrációs folyamatok nyomán megjelent Európa egyes részein – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap New Yorkban. Közölte: „amíg mi kormányzunk, addig a zsidó közösség tagjainak semmitől nem kell félnie Magyarországon". 


A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlése 76. ülésszaka alkalmából amerikai zsidó szervezetek képviselőivel találkozott és hangsúlyozta: Magyarország továbbra is elkötelezett az antiszemitizmus elleni harc mellett. Mint közölte, emellett a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy „igazságos, fair és kiegyensúlyozott nemzetközi politikai megközelítés jöjjön létre" Izraellel szemben.

szp2.jpgA miniszter zsidó vezetőkkel tárgyal. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány egy időre zárójelbe tett több globális biztonsági kihívást, amelyek most ismét egyre súlyosabbá kezdenek válni. Szerinte ilyen például a migráció, amely immár nem csak biztonsági és kulturális, hanem egészségügyi kockázatokat is hordoz magában. Hozzátette: az illegális bevándorlás nyomán Európa nyugati felében felütötte a fejét a modernkori antiszemitizmus, amelyet a lehető leghatározottabban üldözni kell.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon zéró toleranciát vezettek be az antiszemitizmussal szemben. „Világossá tettük, hogy amíg mi kormányzunk, addig a zsidó közösség tagjainak semmitől nem kell félnie Magyarországon" – fogalmazott.    

A magyar kormány kifejezetten Izrael-barát külpolitikát folytat, ezzel szemben a nyugat-európai országok gyakran helyezkednek Izrael-ellenes álláspontra, nyilvánvalóan azért, mert az illegális bevándorlás nyomán átalakult szavazóbázis ezt valamilyen módon megköveteli –  mondta.

„Az Ábrahám-egyezmények reményt hoztak a Közel-Keleten"

Szijjártó Péter tegnap Jared Kushnerrel, az előző amerikai elnök, Donald Trump vejével és volt közel-keleti főtanácsadójával is egyeztetett. A találkozó középpontjában a Washington által tető alá hozott „Ábrahám-egyezmények" voltak, amelyek keretében tavaly az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Marokkó és Szudán is normalizálta a viszonyát Izraellel. 

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ezek a megállapodások „hosszú évtizedek reménytelensége után hozták el azt a reményt a Közel-Keleten, hogy a dolgok mehetnek a jó irányba, a béke irányába, a békés együttélés, a kölcsönös előnyök és tisztelet irányába is". Jó lenne, ha nem illanna el az egyezmények által megteremtett momentum, és esetleg sikerülne további arab országokat is bevonni ebbe a körbe – emelte ki. 

Hozzátette, hogy Kushner és csapata létrehozta az Ábrahám-megállapodások Nemzetközi Intézetét annak érdekében, hogy fennmaradjon a megállapodások gondolatisága, és ezt a célt a magyar kormány is támogatja minden nemzetközi fórumon. 

„Magyarország és Közép-Európa, illetve a Közel-Kelet biztonsága szorosan összefügg. Ha a közel-keleti térségben a dolgok a biztonság, a nyugalom irányába mutatnak, az mindig jó Közép-Európának" – szögezte le. 

A miniszter arról is beszámolt, hogy az előző amerikai kormányzat alatt „soha nem látott magasságokba emelkedett" az Egyesült Államok és Magyarország közötti politikai együttműködés. Ennek szerinte az is oka volt, hogy Donald Trump és Orbán Viktor kormányfő hasonlóan gondolkodott számos kérdésről, például a migrációról, a határok védelméről, a gazdaság fejlesztéséről, a családokról, illetve a kereszténység jelentőségéről és a keresztény közösségek védelméről.

(MTI)

(Címlapkép: Szijjártó Péter tegnap Jared Kushnerrel. Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek