A tegnapi volt a modern Izrael történetének egyik legnagyobb tüntetése

2023. Március 12. / 15:11


A tegnapi volt a modern Izrael történetének egyik legnagyobb tüntetése

Szombaton az eddigieknél is nagyobb tömegek vonultak az utcákra, a Haaretz nevű lap szerint ez volt az ország történetének legnagyobb tüntetése. A szervezők szerint Izraelben félmillió ember vonult utcára a demokráciát féltve. Tizedik hete tartanak a tiltakozások Benjamin Netanjahu kormányának tervezett igazságügyi reformjai ellen.

Benjamin Netanjahu kormányának tervezett reformjainak célja az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése. Szombaton az eddigieknél is nagyobb tömegek vonultak az utcákra, a Haaretz nevű lap szerint az ország történetének legnagyobb tüntetése volt ez. Csak Tel-Avivban 200 ezren vettek részt a megmozduláson, sokan izraeli zászlót lobogtatva, de más városokban is rekordméretű tömeg gyűlt össze: Haifa utcáin például 50 ezren tiltakoztak, országszerte összesen mintegy 500 ezren vonulhattak fel a szervezők becslése szerint – írja a 24.hu portál.

Az egyik tiltakozáson beszélt az ellenzéki vezető, Jaír Lapid is, aki Izrael legnagyobb válságának nevezte a jelenlegi helyzetet. Mint mondta: „terrorhullám sújt minket, a gazdaság hanyatlik, a pénz menekül az országból, Irán tegnap épp új egyezséget kötött Szaúd-Arábiával. Ám az egyetlen dolog, amivel kormányunk törődik, hogy legyalulja az izraeli demokráciát". 

Benjamin Netanjahu ezzel szemben úgy véli, hogy a bíróságok hatáskörét megnyirbáló reform állítaná helyre az erőviszonyokat a hatalmi ágak között.

A 24.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.
(Címlapkép: Ofer Vaknin/Haaretz.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek