A képviselő lemondta a részvételt, elhalasztják a Horthy-emléktábla avatását

2022. Október 04. / 12:09


A képviselő lemondta a részvételt, elhalasztják a Horthy-emléktábla avatását

A Szegeder.hu írta meg elsőként múlt csütörtökön, hogy a Vitézi Rend nevű szervezet október 15-én emléktáblát akart avatni Horthy Miklós tiszteletére a szegedi Délvidék Házban, ahol az eredeti tervek szerint Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének KDNP-s országgyűlési képviselője is beszédet mondott volna. Most ugyancsak ez a helyi lap számolt be arról is: a Vitézi Rend tájékoztatása szerint az „avatásra nem kerül sor az eredeti időpontban, azt egy későbbi időpontban tartják csak meg". Az avatás ellen a Mazsihisz is tiltakozott.

Mint korábban megírtuk: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elfogadhatatlannak tartja, hogy Szegeden domborműves emléktáblát kívánnak állítani Horthy Miklósnak, aki több százezer magyar állampolgár haláláért felelős. Mivel a program szerint az avatáson beszédet kívánt mondani Mihálffy Béla, a kormánykoalíció parlamenti képviselője is, a Mazsihisz felhívta a Fidesz-KDNP-frakció figyelmét arra, hogy képviselőjük szembemegy az antiszemitizmus ellen meghirdetett zéró tolerancia elvével, ezért arra kérte az illetékeseket, akadályozzák meg a tábla felavatását.

A Szegeder.hu az „Elhalasztják a szegedi Horthy-emlékmű avatását, amin a Vitézi Rend szerint igenis mondott volna beszédet Mihálffy Béla" című cikkében azt írja: az avatás ellen tiltakozott a szegedi Momentum, Botka László polgármester, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is.  Ennek kapcsán jött hétfőn derült égből a hír – fogalmaz az újság –, hogy a KDNP szerint „a hír hamis”, Mihálffy ugyanis nem fog részt venni az eseményen. Csakhogy a neve ott volt mindvégig a meghívón, amit a Vitézi Rend adott ki, ezért felmerült a kérdés, hogy mégis mi történt. 

A lap megkereste a szervezőt, azaz a Vitézi Rendet, s azt a tájékoztatást kapta:  „az eredeti tervek alapján Mihálffy Béla képviselő úr beszédet mondott volna, viszont ezt a szándékát visszamondta”. Hozzátették: „az október 15-i emléktábla-avatásra nem kerül sor az eredeti időpontban, azt egy későbbi időpontban tartják csak meg".

(Forrás: Szegeder.hu)

(Címlapkép: a cikkben szereplő Délvidék Ház. Fotó: Délvidékház.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek