A helyi zsidó közösség vezetőjének feleségét holtan találták a földrengés romjai alatt

2023. Február 10. / 13:06


A helyi zsidó közösség vezetőjének feleségét holtan találták a földrengés romjai alatt

Az izraeli Hátországvédelmi Parancsnokság katonáiból és a ZAKA önkénteseiből álló mentőcsapat a törökországi Antakya városában egy, a földrengésben összedőlt épülethez érkezett, ahol a helyi zsidó közösség vezetője és felesége lakott, akiket az összeomlás óta eltűntként tartottak nyilván. A közösség vezetőjének, Saul Cenudioglunak a feleségét holtan találták meg a romok alatt.

A törökországi Antakya zsidó közösségének vezetőjét, Saul Cenudioglut és feleségét, Fortunát csütörtökön holtan találták meg házuk romjai alatt – közölte a ZAKA, amely szerint a szervezet önkéntesei és az izraeli hadsereg egysége talált rájuk. Mendy Chitrik török-izraeli rabbi azt mondta, hogy a jelentés félig-meddig helytelen, mivel csak Fortuna holttestét találták meg. „Sault tévesen azonosították" – nyilatkozta a Jerusalem Postnak.

Az izraeli különleges mentőcsapat

Három napnyi erőfeszítés után tegnap este megérkezett a törökországi Antakya városába egy speciális mentőcsapat, amely a Hátországvédemi Parancsnokság katonáiból és a ZAKA önkénteseiből áll. A mentőcsapat egy, a földrengésben összedőlt épülethez érkezett, ahol a zsidó közösség vezetője és felesége lakott, akiket az összeomlás óta eltűntként tartottak nyilván. 

„A mentők odaadóan, intenzíven és nehéz körülmények között dolgoztak sok órán át, amíg megtalálták a két embert. Sajnos holtan találták őket" – áll a ZAKA sajtóközleményében. Miután megtalálták őket, az izraeli küldöttség továbbra is a térségben élő török civilekre fog összpontosítani. 

Az izraeli főrabbi engedélyezi a mentőcsapatok részére a sábbáti munkavégzést 

David Lau izraeli főrabbi csütörtökön halachikus döntést hozott, amely engedélyezi, hogy az izraeli mentőcsapatok folytassák tevékenységüket szombaton Törökországban. 

„Szörnyű katasztrófa történt a héten Törökországban, súlyos földrengés sújtott számos várost, és sok épület omlott a lakóira" " – írta Lau. A főrabbi a törökországi küldöttség vezetőinek címzett levélben azt írta, hogy az izraeli tábori kórháznak továbbra is normálisan kell működnie, és minden orvosi segítséget meg kell adnia a sebesülteknek, akiknek erre szükségük van, valamint a térségben élő, orvosi segítségre szoruló embereknek. Hozzátette, hogy „ahol csak van esély az életek megmentésére és a túlélők megtalálására, ott a mentőcsapatoknak folytatniuk kell tevékenységüket".

(Forrás: The Jerusalem Post. Címlapkép: Umit Bektas/Reuters via JP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek