Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

2023. Március 14. / 12:25


Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma címmel tart egy rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetést a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest - Bálint Ház eseménye 2023. március 20-án, hétfőn délután 5 órakor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

A beszélgetés résztevői: Bányai Viktória (TK Kisebbségkutató Intézet), Cseh Viktor (kultúrtörténész), Schweitzer Gábor (TK Jogtudományi Intézet)

A beszélgetést vezeti: Konrád Miklós (Goldziher Intézet, BTK Történettudományi Intézet)

Az 1868–69-es Izraelita Egyetemes Gyűlést követő intézményes „szakadás", vagyis a hazai zsidók különálló szervezetekre tagolódása a magyarországi zsidóság történetének legszembeszökőbb sajátossága. A többes kötődések dilemmájával szembesülő emancipált európai zsidó közösségek történetében unikális neológ, ortodox, illetve status quo (ante) irányzatokra tagolódás nem csak felekezettörténeti kuriózum, hanem a hazai zsidók (ön)képét és történetét a reformkor óta döntően befolyásoló fordulópont.

Mivel a neológ–ortodox szakadás mélyén húzódó alapvető kérdés, vagyis a zsidó közösségi identitás fenntartásának mikéntje ma is ugyanolyan aktuális, a neológia és ortodoxia óhatatlanul egymás viszonylatában alakuló mibenlétéről folytatott eszmecsere sem vesztett semmit időszerűségéből.

A Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet hatodik nyilvános eseménye során a magyar zsidóság neológ és ortodox ágainak kialakulását, egymásnak feszülését, majd egymás melletti fejlődését szeretnénk körbejárni. A kerekasztal-beszélgetés egy, a magyar zsidóságról szóló történetírás eredményeit, mulasztásait és feladatait körbejáró sorozat része.

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek