Ma lett 87 éves Topol/Tevje, Isten éltesse!

2022. Szeptember 09. / 09:16


Ma lett 87 éves Topol/Tevje, Isten éltesse!

Ma töltötte be 87. életévét Chajim Topol, aki a Hegedűs a háztetőn című, 1971-es filmmusical Tevje nevű, anatevkai tejesembereként vált világhírű filmszínésszé. Magyar vonatkozású életrajzi adat, hogy amatőr színészként az 1950-es években Topol a magyar Efrájim Kishonnal (Kishont Ferenccel) dolgozott együtt egy kis tel-avivi kabarészínházban, sőt, Kishon egyik filmjének főszerepéért Golden Globe-díjat kapott. Boldog születésnapot Topol/Tevje!

Izrael első nemzetközi filmsztárja az akkor még brit mandátum alatt álló Tel-Avivban született 1935. szeptember 9-én, s mivel 1953-tól az izraeli hadseregben szolgált, színészi ambícióit is a seregben élte ki először. A bevezetőben említett Golden Globe-díjat a Szalah Sábbáti című filmben játszott főszerepért kapta meg, a műben egy zraelben beilleszkedési nehézségekkel küzdő jemeni zsidó bevándorlót alakított. 

A Hegedűs a háztetőn című filmje 1971-ben akkorát szólt, hogy az addig szinte ismeretlen izraeli színészből egy csapásra nemzetközi filmsztár lett – holott magát a musicalt a film bemutatását megelőzően már számtalanszor játszották Londonban. Mint egy korábbi születésnapi köszöntőnkben írtuk: ennek a filmnek „minden mondatát mindenki kívülről tudja, még a legvadabb antiszemiták is megnézik néha titokban”. Az anatevkai tejesember szerepéért kapta a második a Golden Globe-ot, s Oscar-díjra is jelölték.

Nálunk Topol/Tevje nagyon régen Bessenyei Ferenc képében és hangján égett bele az agyunkba, úgyhogy ha Tevjére gondolunk, akaratlanul ő is az eszünkbe jut – de nem baj, a lényeg, hogy Anatevka és Tevje ma már az egyetemes kultúra részei, köszönhetően ennek a ma 87 éves, nagy izraeli művésznek.

Éljen az emberi kor végső határáig egészségben és boldogságban!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek