A száműzetés öröksége: Brazíliába menekült zsidó alkotók életéből nyílt kiállítás

2022. November 14. / 20:39


A száműzetés öröksége: Brazíliába menekült zsidó alkotók életéből nyílt kiállítás

A budapesti Brazil Nagykövetség és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár örömmel hívja meg az érdeklődőket „A száműzetés öröksége (1933-1945)": A második világháború alatt Brazíliába emigrált, később híressé vált művészek, tudósok, sportolók életét bemutató fotókiállítás nyílt hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárában, az Átriumban.

braziia-kiallitas.jpg

A száműzetés öröksége (1933-1945): Brazíliában maradandót alkotó II. világháborús menekültek című tárlat Brazília Magyarországi Nagykövetsége és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös kiállítása. A bemutató alapját a Stefan Zweig Ház által 2021-ben kiadott, A nácizmus és a fasizmus elől Brazíliába menekültek szótára (Dicionário Biográfico dos Refugiados do Nazifascismo no Brasil) című kiadvány képezi, amely 300 bevándorló történetét dolgozta fel.

Brazíliába 1933 és 1945 között mintegy 15 ezer bevándorló érkezett, akik közül sokan kiemelkedőt és maradandót alkottak új hazájukban. A most nyíló kiállítás 38 külföldi, többségükben európai zsidó menekültet mutat be, akik többek között a zene, a fotóművészet, a színház, az irodalom, a műfordítás, a közgazdaságtan, a tudomány, a vizuális művészetek és a sport területén járultak hozzá választott hazájuk fejlődéséhez. A tárlat anyaga korábban már Genfben is látható volt, és a tervek szerint Budapest után más nagyvárosban is bemutatják majd.

A fotókiállításhoz kapcsolódó tárlaton tizenkét Magyarországról emigráló alkotó életútját külön, részletesebben is bemutatják a szervezők a könyvtár Kisgalériájában.

A Központi Könyvtár Átriumában rendezett fotókiállítás december elsejéig, a magyar emigránsokat bemutató külön tárlat december 16-ig lesz látogatható a Könyvtár épületében (Budapest VIII. kerület, Reciczky u. 11.) 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek