A hét műtárgya: A Somer ifjúsági szervezet Hágádája Debrecenből

2023. Február 10. / 14:49


A hét műtárgya: A Somer ifjúsági szervezet Hágádája Debrecenből

Gyöngybetűs írás, meghatott, kissé gyerekes szabadságpátosz, végtelen megilletődöttség mutatkozik ebben az 1946-47-ből való debreceni kiadványban. A Széder este forgatókönyve, a Hágádá következetes újraírásában. Amelyben a nép története, a „zsidó sorsé”, a történet, amelyet el kell beszélnünk ezen az estén, a Peszáh történetévé válik a gálutban, a diaszporában-száműzetésben, egy új exodus előestéjén – a Somer 1946-47 táján kiadott Hágádáját a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár aktuális magazinja mutatja be. A kis Hágádát Dov Ungar készítette Debrecenben, 1946-1947-ben.

Ahogy a gáluti Peszáhokat számbavevő fejezet, a „Mágid” zárlata írja héberül, a szolgaságból a szabadságba készülődnek újra a Hágádá szerzői, a holokauszt gyermektúlélői alighanem. Itt hagyják a pusztulástól sújtott Magyarországot és Európát, és hazát remélnek építeni majd ott, ahol nemsokára megszületik, vérben és tűzben, a modern Izrael állama. Mint a kivonulás nemzedéke, egy olyan országba indulnak, amelyet nekik maguknak kell majd megteremteniük.

somer-hagada-1.jpeg

A végtelen naivitás bája, a gyöngybetűk, a holokauszt tapasztalata és a jövő reménye bizarr módon, felemelően őrződik meg ebben a könyvben. Az ő jövőjük megszületett, Izrael állama felkerült a világtérképre és, ha minden jól ment, ők maguk is még időben eljutottak oda Debrecenből, jövőre már Jeruzsálemben ünnepeltek. A Somer részt vett az embercsempészetben, ameddig megtehette, ameddig még megtehették.

A füzet 2021-2022-ben Frankfurtban, a Frankfurti Zsidó Múzeum „Our Courage” című kiállításán volt látható, melyben a magyarországi zsidók 1945 utáni történetét segítette bemutatni.   

A Hágádá gyűjteményi adatlapja

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Gyász: Életének 102. évében elhunyt dr. Frischmann Edgár
Megemlékezések
Gyász: Elhunyt prof. dr. Haraszti György történész