A divat fénykora és hanyatlása: A Neumann divatszalon

2023. Február 28. / 14:53


A divat fénykora és hanyatlása: A Neumann divatszalon

A divat fénykora és hanyatlása: egy zsidó szolgáltatás a kettős Monarchiától az államosításig címmel indítjuk el Fejes Katalin "egykori zsidó divatszalonok" sorozatát. A szerző az ELTE Szociológia Doktori Iskola Interdiszciplináris Kutatási Programjának hallgatója. Kutatása a századfordulótól az államosításig tartó időszak magyar történeti szociológiájának olyan szegmensét vizsgálja, amely a zsidó tulajdonban lévő divatszalonok történetére, a tulajdonosok társadalmi beágyazottságára vonatkozik.

A pesti Belváros divatszalonjai a századfordulótól kezdve egészen az államosításig különleges szerepet játszottak a magyar történelemben, szépen mutatják a korszakok változását a magyar zsidó történelem problémás aranykorától a világháborús pusztításon és a felbomláson át a konszolidáció átmenetén keresztül a világválságig, a holokausztig, a „koalíciós idők” újrakezdési kísérletein át az államosításokig. Reményt, szorgalmat, pusztítást és pusztulást, újrakezdést és végső kifosztottságot egyetlen nemzedék életideje alatt.
A zsidó tulajdonosok sorsa a történelem fél évszázadának a lenyomata, hiszen az általuk irányított divatszalonok formálták a divatot, befolyással bírtak az öltözködés stílusára. Tevékenységük egyaránt fontos szerepet játszott a századfordulón a Monarchiában, majd annak felbomlása után a gazdasági és kulturális modernizációban, valamint a polgári értékrend fenntartásában, egy olyan korszakban, amikor az fokozatosan háttérbe szorult, a tulajdonosok egzisztenciája megingott, majd életük is veszélybe került. Egy gyorsan felívelő és gyorsan elpusztított közösség, értékrend, életforma története mindez, a fiatal és szörnyűségesen sok szenvedést túlélt Budapest, a folyton félbeszakadó magyar modernitás és a zsidó polgárság története is egyaránt a divatszalonok története.

divat-cikk-cimlap-1.png

A Neumann divatszalon

Neumann Berta neve hajdan egyet jelentett az eleganciával, a visszafogott stílusos előkelőséggel. A nőiruhaszabó szorgalmas munkájának köszönhetően rövid idő alatt a pesti Belváros egyik legismertebb divatszalontulajdonosa lett. Berta élete és szakmai pályafutása –, miközben alakította és formálta a mindennapok divatstílusát –, egy korszak lenyomatává vált, ami a modernizációtól az államosításig majd félévszázadot ölelt fel.

Berta 1886. augusztus 20-án született a vajdasági Zsablyán (ma Szerbia), az izraelita házaspár Pollacsek Jozefa és Neumann Móric gyermekeként. A család feltehetően az apa, Neumann Móric kis szatócs boltjának bevételéből tartotta fenn magát, azonban a családi vállalkozás nem bizonyult sikeresnek. A csőd arra készítette Bertát és fivérét, Bernátot, hogy a fővárosban próbáljanak szerencsét. A századforduló szépülő Budapestje a két testvér számára a lehetőségek tárházát jelentette. Berta a nőiszabó mesterséget választotta, míg fivére a kereskedői szakmát tanulta ki. A tanulmányaik befejezése után a testvérek szinte semmiből építették fel a maguk textil-, és divatbirodalmát.

Fekete tüllruha, Neumann Berta vázlat / Színházi Élet, 1928. 39.Fekete tüllruha, Neumann Berta vázlat / Színházi Élet, 1928. 39.

Berta 1907-ben nyitotta meg első üzletét a pesti Belváros szélén. A tehetséges szabónő azonban hamar közkedvelt lett a pesti dámák körében, és lassan kinőtte a Váci körúton lévő üzletet. A Dorottya utca 3. szám alatti 16 szobás, hatalmas divatszalon már minden igényt kielégített. A műhely részben közel 60-80 munkás szorgoskodott, míg a barokk stílust idéző fogadószobákban a manökenek, a direktrisz és a főnökasszony, Berta várta a vendégeket.

A divatszalon ajtajának kilincsét olyan sztárok adták egymásnak, mint Paulay Erzsi, Kosáry Emmy, vagy Gaál Franciska, de mellettük számos mágnás szépasszony például Sorg Jenőné, Vida Pálné, gróf Khuen-Héderváry Sándorné is gyakori megrendelőnek számított. Berta egyéni és merész párizsi stílusú ruhái utánozhatatlanok voltak. Az 1920-as évek flepperei, az 1930-as évek modern női mind nála rendeltek ruhát.

Kék szvetter, Neumann Berta vázlat / Színházi Élet, 1928. 39.Kék szvetter, Neumann Berta vázlat / Színházi Élet, 1928. 39.

A mindennapok öltözeteinek tervezése mellett rendszeresen kapott felkéréseket a Vígszínháztól, a Fővárosi Operettszínháztól és a Király Színháztól színpadi jelmezek készítésére. Egyes kritikusok szerint a nők nem azért mentek a Vígszínházba, hogy megcsodálják Gombaszöghy Frida játékát, hanem azért, hogy szemrevételezzék a legújabb Neumann-modelleket. A divatrovatok szintén Berta modelljeiről áradozta és rendszeresen beszámoltak a szalonban rendezett divatbemutatókról.

A szakmai sikerek mellett a szerelem is rámosolygott az üzletasszonyra egy megbízható banktisztviselő személyében. A szinte földijének mondható, a bánáti Moholból származó, izraelita vallású Pollacsek Bernáttal, 1910 októberében kötöttek házasságot. A házaspár anyagi gyarapodásának köszönhetően 1924-ben megvásárolta az Istenhegyi út 8. szám alatt álló, Györgyi Dénes által tervezett barokk stílusú villát, ahova már hármasban, Ági lányukkal költöztek be.

Az Istenhyegyi úti ház / Fotó: Suzanne Lorant, Forrás: FortepanAz Istenhyegyi úti ház / Fotó: Suzanne Lorant, Forrás: Fortepan

A virágzó üzletnek a gazdasági válság vetett véget, mert Berta kezességet vállalt testvére Rákóczi úti textilüzletében. Mielőtt mindenük elúszott volna, kényszeregyességet kötöttek a hitelezőkkel, és eladták az Istenhegyi úti villát. Miután rendezték a tartozásokat, átköltöztek a Bimbó út 39. szám alá, és minden erejükkel az üzletre koncentráltak. Addigra már Berta férje is feladta banki állását és betársult a cégbe. 1938-ban, az akkor 26 éves lányuk, Ági is csatlakozott a családi vállalkozáshoz. Az általa tervezett sportruha kollekció a fiatal modern lányok kedvence lett.

Neumann kollekcióból Patou modell alapján / Színházi Élet, 1938. 40.Neumann kollekcióból Patou modell alapján / Színházi Élet, 1938. 40.

Az 1940-es évektől kezdve a divatszalon kevesebb sajtónyilvánosságot kapott. Bertának és családjának szembesülnie kellett azzal, hogy fokozatosan fogy körülöttük a levegő. A sikeres üzletasszonyban, a nagyszerű divattervezőben lassan csak a zsidót látták meg. 1942-ben a lányuk férjét, Kallós Istvánt, akivel Ágnes 1933-ban kötött házasságot, behívták munkaszolgáltara. Közben Berta férje a nőiszabók képviseletében néhány szakmabelivel csatlakozott Országos Magyar Zsidó Segítő Akcióhoz, hogy az OMZSA-n keresztül segélyeket juttassanak el a nélkülöző hittársaiknak.

A német megszállást és a nyilas hatalomátvételt túlélte Neumann Berta és Pollacsek Bernát. Miután a nőiszabókat vizsgáló igazoló eljárásban igazolták magukat, újra kezdhették munkájukat a szalonban. 1947 márciusában, a Belvárosi Kávéházban egy nagyszabású divatbemutatón vettek részt tavaszi-nyári kollekciójukkal. Úgy tűnt számukra, hogy a borzalmak után elindul végre az élet. A divatszalon kezdett helyre állni, a pesti nők csinosak és divatosak akartak lenni.

Fekete-fehér aprókockás tavaszi ruha / Színházi Magazin, 1940. 13.Fekete-fehér aprókockás tavaszi ruha / Színházi Magazin, 1940. 13.

1949. december 16-án megkezdték a divatszalon államosítását, majd 1950. április 29-ével végleg megszüntették. Neumann Berta, az egykor híres divattervező a zsidóságnak ahhoz a részéhez tartozott, aki munkája révén a magyar társadalom polgárosodott rétegét alkotta. Családja, házassága, szakmai hovatartozása a zsidósághoz kapcsolta, ami nem vallási kötődést jelentett, hanem kulturális gyökereket. Társadalmilag ahhoz a kereskedő réteghez tartozott, melynek létrejöttét a vállalkozás szabadsága és a céhrendszer teljes felszámolása segítette. Neumann Berta majd három évtizedig irányította és diktálta a pesti divatot, de a német megszállást és a nyilas rémuralmat követően a magyar társadalom nem tekintett rá és családjára másként, mint zsidókra. Túlélésük a történelem véletlen sorsfordulójának köszönhető, mindössze annak, hogy a budapesti zsidóságnak az életben maradásra nagyobb esély adatott.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Amerikai holokauszttagadót vettek őrizetbe Lengyelországban
Mazsihisz hírek
Új kerítések védik a zsidó temetőket Urán és Laskodon
Ünnepek
Tavaly, idén, jövőre, mindig: Jeruzsálem!