A brit királyi korona legnagyobb gyémántjából Izraelbe is jutott – de hogyan?

2022. Október 21. / 14:06


A brit királyi korona legnagyobb gyémántjából Izraelbe is jutott – de hogyan?

II. Erzsébet halála óta reflektorfénybe került az a brit birodalmi korona, amellyel a királynőt annak idején megkoronázták, s amely III. Károly király fejét is díszíti majd jövő évi megkoronázásán. A királyi ékszer legnagyobb és leghíresebb darabja egy hatalmas gyémánt, amelyről kevesen tudják, hogy egyes „szilánkjait" jelenleg egy zsidó család tagjai viselik Izraelben. Ennek történetét Shaked Orbach izraeli újságírónő osztotta meg a The Librarians honlapon.

A brit birodalmi állami koronát – amellyel II. Erzsébet királynőt megkoronázták, s amellyel III. Károlyt is meg fogják koronázni – összesen 2868 gyémánt, 273 igazgyöngy, 17 zafír, 11 smaragd és 5 rubin díszíti. A korona tetején egy hatalmas gyémánt található, amiről kevesen tudják, hogy abból az eredeti nyers, csiszolatlan gyémántból, amelyből annak idején kivágták, jelenleg több darab is egy izraeli család tulajdonában van, és a családtagok generációról generációról adják tovább. 

A gyémánt lenyűgöző utazásának történetét az említett család egyik leszármazottja, Shaked Orbach izraeli újságírónő írta meg, s annyira érdekes, hogy most mi is megosztjuk önökkel.

A történet 1907-ben kezdődött, amikor Dél-Afrikában megtalálták a világ addigi legnagyobb csiszolatlan gyémántját, amely akkora volt, mint egy emberi szív és 3106 karátosra becsülték. A Brit Birodalomról 1902-ben levált Dél-Afrika kormánya úgy döntött, hogy a követ VII. Edward királynak, III. Károly király ükapjának ajándékozza a születésnapja alkalmából. 

500_Rough_cullinan_diamond.jpgAz 1907-ben talált, még csiszolatlan gyémánt

Előtte természetesen meg kellett munkálni a csiszolatlan követ, így azt 1908-ban Londonból Amszterdamba szállították, mert a munkával a zsidó származású, s Amszterdamban élő Joseph Asschert – Shaked Orbach szépapját – bízták meg. 

Az elképesztően értékes gyémánt szállítását a legnagyobb biztonsági előkészületek előzték meg: Londonból egy brit hadihajó szállította egy dobozban Hollandiába. Legalábbis a közvélemény így tudta. Ám ez – ma így mondanánk – fedőakció, azaz elterelő operatív művelet volt, a gyémántot ugyanis Joseph Asscher egyik fia, Abraham vitte magával egy egyszerű személyszállító hajón. A fiatalembernek poggyásza sem volt, csak egy nagykabátja, amely részint a hideg széltől óvta, részint pedig remekül el lehetett benne rejteni a hatalmas követ. 

A gyémánt biztonságban meg is érkezett Amszterdamba, Joseph Asscher gyémántmetsző és gyémántcsiszoló műhelyébe – ám olyan kemény volt, hogy nem lehetett elvágni, a véső ugyanis, amivel Asscher több darabra akarta hasítani a követ, már az első ütésre kettétört. Két évbe telt, mire Joseph Assche megbirkózott a munkával új metszőeljárások kidolgozásával. 

Az eredmény 9 nagyobb és 96 kisebb kő lett, így a születésnapi ajándék 1910-ben került vissza VII. Edward királyhoz. A legnagyobb gyémántot Afrika Nagy Csillagának nevezték el, s belehelyezték az uralkodói jogarba, most is ott látható – míg a kisebbik, gömb alakúra csiszolt gyémánt az Afrika Második Csillaga nevet kapta, s ez utóbbit szerelték fel a királyi korona tetejére. Hogy az értékével képben legyünk: mai áron a jogarban lévő Afrika Nagy Csillaga  52 millió fontot ér… Tessék csak forintra átszámolni...

500_Imperial_State_Crown.pngA brit korona, tetején a gömb alakú gyémánttal, Afrika Második Csillagával

S miért maradhatott az eredeti nyers gyémántból több darab Joseph Asscher tulajdonában? Nagyon egyszerű: a gyémántmetsző azt kérte, hogy a munkáját olyan darabokkal fizessék ki, amelyek a metszés, a vágás és csiszolás után megmaradnak. Magyarán nem pénzt, hanem „gyémántszilánkokat” kért, igaz, ezek a „forgácsok” is eléggé nagyok voltak ahhoz, hogy ékszereket lehessen belőlük készíteni. 

Joseph Asscher és családja úgy döntött: a gyémántokat a család férfitagjai nemzedékről nemzedékre adják majd tovább jegygyűrű gyanánt – így történhetett, hogy egy ilyen gyémánt jegygyűrű díszítette Shaked Orbach nagymamájának, Elizabeth-nek a kezét 65 éven át, Elizabeth ugyanis – a család meggyilkolt, s mártírrá lett tagjaival ellentétben – túlélte a holokausztot. Az újságírónő bátyja is egy olyan jegygyűrűvel ajándékozta meg a feleségét, amely a dél-afrikai nagy kőből származik, így az ékszert a mai napig hordja Izraelben egy asszony, aki történetesen: holland...

500_RING.jpgAz 1907-ben talált gyémánt egy darabkája jegygyűrűben

Ez hát a brit királyi korona és egy izraeli család ékszerei közötti kapcsolat gyönyörű és titokzatos története. Ami persze még nem ért véget, hiszen ki tudja megmondani, hogy a házasságkötések révén hová vezet majd a „királyi gyémántok” útja?

(A The Librarians cikke nyomán K. Zs. fordítása)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek