Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2023. Január 23. / 18:20

Ránk köszöntött svát hónapja – jó hónapot minden hittestvérünknek!

Beköszöntött svát hónapja, amelyről természetesen mindenkinek a Tu Bisvát, a fák újévének ünnepe ugrik be először. Holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is, ebben a hónapban van például a Dal Szombatja is, amely idén a polgári időszámítás szerint február 4-re esik. Hódes Tov!

Zsidó világ / 2023. Január 20. / 14:43

A formába öntés kegyelme: Uri Asaf festményei a 2B Galériában

Héber betűk címmel nyílt meg a napokban Uri Asaf tárlata a Ráday utcai 2B Galériában, ahol ma délután maga az alkotó, valamint a kiállítást megnyitó Csáki Márton tart tárlatvezetést. Uri Asaf szellemi-filozofikus értelemben több rétegű, a héber írásjegyeken alapuló, ám azokat továbbgondoló absztrakt festményeit a héber írásbeliség szentsége, a Tóra örök tanítása, az évezredes zsidó hagyomány inspirálta.

Zsidó világ / 2023. Január 19. / 06:43

Szerdócz Ervin: ,,Rabok legyünk vagy szabadok?"

– Ahhoz, hogy értékelni tudd a szabadságot, ismerni kell a rabság minden keservét! – írja következő hetiszakaszunk, a Váéra kapcsán az újpesti főrabbi. Freudot idézve hozzáteszi: „A legtöbb ember nem igazán akar szabadságot, mert a szabadság felelősséggel jár, és az emberek többsége retteg a felelősségtől”.

Zsidó világ / 2023. Január 16. / 11:02

A misztikus szövetség – dr. Balázs Gábor előadása a Bálint Házban

– A Héber Biblia számos szövetségkötésről szóló történetet tartalmaz, de az egyik leginkább rejtélyes, mitikus, sőt, egyenesen misztikus szöveget a Tóra első könyvének 15. fejezetében találjuk. Ebben Ábrahám az isteni utasítást követve oltárt épít, állatokat darabol fel, majd úgy tűnik, maga Isten is megjelenik a színen. Megvizsgáljuk, így volt-e… – olvasható a dr. Balázs Gábor eszmetörténész előadását beharangozó ismertetőben.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 12:33

Mikor lesz meg magyarul a Misna, a Szóbeli Tan teljes szövege?

Mint beszámoltunk róla, a 2B Galériában ma nyílik meg Uri Asaf kiállítása, amelynek képei a csaknem kétezer éve összeállított Misnához, azaz a Szóbeli Tan írott szövegéhez kapcsolódnak. Cikkünkben szót ejtünk az Uri Asaf által eddig lefordított részekről, amelyek a Szombatban jelentek meg, s felhívjuk a figyelmet a teljes mű magyarra fordításának szükségességére.

Zsidó világ / 2023. Január 12. / 09:46

Szerdócz Ervin: Tiszteljétek is az asszonyt, ne csak szeressétek!

– Minden sikeres férfi mögött egy szerető nő áll, szól a népi megfigyelés. Az „Ám Izrael Háj” („Él a zsidó nemzet”) az asszonyoknak köszönhető. Asszonyoknak, akik spirituálisan mindig is közelebb álltak Istenhez! – írja a következő hetiszakaszunk, a Smot kapcsán az újpesti főrabbi. Ezzel a hetiszakasszal el is kezdjük Mózes második könyvének olvasását.

Tudomány / 2023. Január 10. / 14:00

Olvasnivaló egy életre: megjelent a Bibliai héber-magyar szótár

Egeresi László Sándor munkáját dicséri az a tartalmában és méretében is jelentős, 840 oldalas kötet, amely a közelmúltban került a boltokba Bibliai héber-magyar szótár címmel – holott ez a vaskos könyv nemcsak szótár, több annál: találhatunk benne szómagyarázatokat, héber-jiddis eredetű magyar szavakat, és egyes héber szavak modern (ivrit) feltüntetését is. A könyv többek között a Mazsihisz támogatásával jelent meg.

Zsidó világ / 2023. Január 06. / 11:15

Uri Asaf héber betűi, avagy a magyar Misna kiadásra vár!

Héber betűk a címe annak a kiállításnak, amely Uri Asaf absztrakt képeiből nyílik meg a budapesti 2B Galériában. A tárlat különlegessége, hogy a műveket az a magyar nyelvű szövegrészlet egészíti ki, amelyet Uri Asaf fordított a Misnából, azaz a zsidó szóbeli tanból. Mivel a Misna a zsidó hagyomány alapműve, itt volna az ideje, hogy Uri Asaf munkája kiadóra találjon annak érdelében, hogy a szöveg a jövőben teljes egészében hozzáférhető legyen magyarul.

Mazsihisz hírek / 2023. Január 05. / 10:43

Mazsihisz Szeretetkórház: A látogatási tilalom megszűnt, megnyit a zsinagóga is

A koronavírus által sújtott járványhelyzetben látogatási tilalom volt érvényben a Mazsihisz fenntartásában működő budapesti Szeretetkórházban. Az intézményben a napokban bejelentették, hogy megszűnik a látogatási tilalom, ma pedig a kórház Facebook-oldalán közzétették azt is, hogy holnaptól az intézmény zsinagógájában újraindul a hitélet, újra lesz szombatfogadás.

Zsidó világ / 2023. Január 05. / 08:39

Szerdócz Ervin: Az ősök alázattal néztek a halál elébe, avagy a csodarabbi halála

– Amikor Jákob Egyiptomba érkezett, táplálékra volt szüksége, hogy élhessen. De most, érezve halálának idejét, már az örök szellemi életre gondolt, ezért szerepel az Izrael név a mondatban. Az ősök megérezték a halál közeledtét. A Midrás elmondja, hogy megadással, alázattal néztek a halál elébe – írja következő hetiszakaszunk, a Vájehi kapcsán az újpesti főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Január 02. / 13:56

Ne feledjük tévét 10. napját: holnap böjtnap lesz

Ma este beköszönt tévét hónap 10. napja (ászárá betévét), amelyen hagyományaink szerint böjtölve kell emlékeznünk arra, hogy mintegy 2600 évvel ezelőtt II. Nebukadneccár, az Újbabiloni Birodalom királya e napon kezdte meg az első Szentély ostromát. A király Jeruzsálemet három évig tartó ostrom után, i. e. 586-ban foglalta el. A böjt holnap, kedden reggel 5 óra 51 perckor kezdődik és délután 4 óra 33 percig tart. Könnyű böjtöt minden hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2022. December 29. / 18:40

Szerdócz Ervin: A királysághoz ész, szív és tisztelet kell

– A Király (Melech) szóból három fogalom olvasható ki: AGY (moách), SZÍV (lév) és TISZTELET (koved). Ebben a kontextusban két entitás, József és Jehuda dialektikájának dinamikája „királyi” megmérettetéssé szublimálódik. A Juda és József közötti dialógusban e három fogalom összessége hozhat békés megoldást – írja a Vájigás hetiszakasz kapcsán az újpesti főrabbi.