Címkék

Zsidó vallás

Zsidó világ / 2022. Október 04. / 07:50

Jom kipur 100 évvel ezelőtt Magyarországon: Háborús menekültek, hadiárvák…

Száz évvel ezelőtt, az 5683. zsinagógai évben a ros hásáná 1922. szeptember 23-ra, jom kipur pedig október 2-ra esett. Az alábbi összeállításunkban korabeli lapokból szemlézünk, s annak, aki végigolvassa a száz évvel ezelőtti cikkeket, bizonyára szomorúsággal telik meg a szíve. Hiszen másról sem szóltak, mint háborús menekültekről, szegényekről, hadiárvákról…

Közélet / 2022. Október 03. / 16:39

V. Naszályi Márta: „Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát"

– Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje – közölte V. Naszályi Márta, a budavári önkormányzat polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán a föld alatt lévő, több mint hatszáz éve épült zsinagóga feltárása kapcsán.

Megemlékezések / 2022. Október 01. / 19:42

Ma 150 éve, hogy felavatták a Rumbach utcai zsinagógát

A polgári időszámítás szerint 1872. október elsején, azaz kereken 150 évvel ezelőtt avatták fel az Otto Wagner tervei alapján felépült Rumbach Sebestyén utcai (akkori írásmóddal: Rombach-utczai) zsinagógát. Alábbi összeállításunkban korabeli sajtótudósításból és Haraszti György Két világ határán című könyvéből idézzük fel a zsinagóga felépítésének előzményeit és az avatási ünnepséget.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 17:07

Ábrahám és Izsák a modern izraeli költészetben

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) és az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) szervezésében tart előadást dr. Rachel Korazim, az izraeli költészet Egyesült Államokban, Kanadában és Izraelben egyaránt ismert és elismert tanára október 3-án, jövő héten hétfőn fél 6-kor az OR-ZSE Scheiber Sándor utcai főépületében.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 12:36

A qumráni közösség zsidó irányzat volt, nem keresztény és nem is szekta

Sajnálhatja, aki kihagyta a Bét Sálom zsinagóga BS Akadémia elnevezésű előadás-sorozatának tegnapi rendezvényét, hiszen a Holt-tengeri tekercsek kapcsán a qumráni közösségről tartott izgalmas előadást a téma egyik hazai szakértője, dr. Tamási Balázs, az OR-ZSE egyetemi docense. Álláspontja szerint a qumráni közösség nem tekinthető szektának, s nem köthető a kereszténységhez sem, hanem a zsidóságon belül képviselt külön vallási irányzatot.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 29. / 10:08

Szerdócz Ervin: A halál a pont a mondat végén

– Bár minden halál tragédia, a bekövetkezésének időponja nem érdemfüggő és nem is bűnök következménye! A halál az egyszeri és megismételhetetlen emberi sors vége. Pont egy mondat végén, ami által a mondat befejezetté válik – írja aktuális hetiszakaszunk kapcsán az újpesti főrabbi.

Ünnepek / 2022. Szeptember 28. / 08:54

Ma van Gedáljá böjtje – de mire is emlékezünk a mai gyásznapon?

Ma reggel 5 óra 7 perctől este 6 óra 54 percig tart a mai gyásznap böjtje, amelyet a babiloni fogság idejében meggyilkolt Gedáljá judeai helytartó emlékére tartunk. Felhívjuk hittestvéreink figyelmét, hogy erre a gyásznapra külön böjti imarend vonatkozik.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 19. / 10:08

Előadássorozat a zsidóságról a Miskolci Zsidó Múzeumban

Az újonnan megnyílt Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont köré alakuló baráti kör több előadással is készül az intézmény népszerűsítésére. Elsőként Markovics Zsolt miskolci főrabbi beszél majd a kóser étkezésről, az ezzel kapcsolatos szokásokról szeptember 21-én, szerdán délután 5 órától a zsinagóga melletti imaterem étkezőjében – írja a megyei újság internetes verziója.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 16. / 11:43

Ultraortodox zsidók tömegei akarnak Ukrajnába menni az újévre

Ultraortodox zsidók tömegei szokásos zsidó újévi zarándoklatukra Ukrajnába, Uman városba tartanak a figyelmeztetések ellenére – jelentette a helyi média. Idén is ezrek próbálnak meg eljutni a haszidizmus alapítójának, Nachman rabbinak a közép-ukrajnai Cserkaszi megyében lévő Uman város zsidó temetőjében található sírjához, hogy szokás szerint táncos, vidám ünnepléssel üljék meg az idén szeptember végére eső zsidó újévet.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 16. / 07:39

Szlihot imák vasárnap reggeltől az újbudai Bét Sálomban jom kipurig

Ros hásánát megelőző vasárnap reggeltől egészen jom kipurig ősi szokás, hogy a mindennapi reggeli ima előtt „szlihot”, azaz különleges bocsánatkérő imákat mondunk. A Bét Sálomban évtizedes szokás, hogy minden reggel összejövünk a város minden részéről, hogy ezt az imát közösen elmondjuk. Így lesz ez idén is! – olvasható Radnóti Zoltán főrabbi heti hírlevelében.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 15. / 15:42

Megjelent az új zsidó naptár, gyönyörű lett, siessenek megvenni!

Aranyozott zöld és ezüstözött lila színben, gyönyörű kivitelben és tördeléssel, minőségi keménytáblás borítóval megjelent az 5783. zsinagógai év naptára. Szerkesztette Radnóti Zoltán főrabbi Bence Réka közreműködésével, a szellemes előszót Kardos Péter főrabbi írta, a borító és a grafikai tervezés Tausz Gábor Ezra munkája. Kapható a budapesti Kosher Deliben (VII. kerület, Síp utca 12.), az ára 1400 forint.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 09. / 09:04

Megalakul a Budai Bét Din

„Azon fogunk dolgozni, hogy ez a folyamat, a betérés maga és az azt megelőző, komoly tanulás örömteli, felszabadító, stresszmentes és spirituálisan elmélyült lehessen, az együttműködés, a kölcsönösség szelleme hassa át, ugyanakkor a betérés teljes folyamata megfeleljen a zsidó vallásjog előírásainak" – olvasható az új zsidó vallási bíróság közleményében, amelyet a Szombat tett közzé.