Címkék

Zsidó ünnepek

Hírek, lapszemle / 2023. Május 28. / 12:38

Gábor György: A pünkösd a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe

– Mint a keresztény ünnepek többsége, eredetileg a pünkösd is zsidó ünnep volt, a Sávoúté, ami a tóraadás ünnepe, és aminek jelképes kifejeződése az egész éjszakai tanulás – mondja dr. Gábor György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) professzora az ünnep apropóján a Hírklikknek adott interjújában.

Ünnepek / 2023. Május 08. / 17:46

Ünnepeljünk: ma beköszönt lag baomer holnap estig tartó örömnapja

A pészach után sávuótig terjedő gyászidőszakot és omerszámlálást megszakítja a ma este ránk köszöntő lag baomer ünnepe, azaz az omerszámlálás 33. napja. Ekkor azt ünnepeljük, hogy a rabbi Akiba híres Talmud-tudós idejében dúló pestisjárvány e napon egyetlen halottat sem követelt; míg az ünnep szimbolikus értelme az, hogy egyszer minden gyász és viszály véget ér, hogy átadja a helyét a megbékélésnek

Mazsihisz hírek / 2023. Április 26. / 18:19

Rabbiavatás: „Amikor te imádkozol, az ajkaidról ezrek és tízezrek szólnak”

Ritka és felemelő esemény helyszíne volt tegnap este a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagóga: ünnepélyesen rabbivá avatták Hercz Dánielt, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) végzett hallgatóját. Az avatáson részt vettek a Mazsihisz vezetői, rabbijai, hívei, az OR-ZSE vezetői és tanárai, továbbá tiszteletét tette Moran Birman, a Zsidó Állam budapesti nagykövet-helyettese, valamint Fürjes Zoltán helyettes államtitkár.

Zsidó világ / 2023. Március 29. / 12:53

Hangolás pészachra: a Sirim kórus a Frankelben

A Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus lép föl a Frankel-zsinagógában ezen a héten pénteken, azaz március 31-én délután 6 órától. Nagy élmény lesz, mert ez a kórus fantasztikus teljesítményekre képes.

Zsidó világ / 2023. Február 03. / 11:53

Februári Sófár: „Az idő nagy hamis, mint a szerelem”

A közelgő zsidó ünnepek és a zsidó időszámítás kapcsán a természet ritmusáról és az idő múlásának ránk gyakorolt hatásáról szól Vári György vezércikke a Sófárban, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapjának legújabb, februári számában. Az újságban ezen kívül a Tu BiSvátról is olvashatnak Orbán Izsáktól; Marty Lockshin arról ír, hogy mi nem tetszett Hámánnak a zsidókban; Kertész Gábor új sorozatában a körülmetélés hátterét járja körbe.

Zsidó világ / 2022. November 24. / 11:17

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.

Ünnepek / 2022. Október 31. / 14:42

Ma este beköszönt az alija állami ünnepnapja Izraelben

Hesván hetedikét (Zajin Hesván) az izraeli törvényhozás 2016-ban nyilvánította állami ünnepnappá. Azóta ekkor van Jom HaAlija, vagyis az „alija ünnepnapja” (יום העלייה), így Izraelben ilyenkor – a kneszet döntésének értelmében – állami ünnepségekkel, rendezvényekkel és iskolai megemlékezésekkel tisztelik meg az Erecbe hazatérőket.

Zsidó világ / 2022. Október 27. / 11:11

Szerdócz Ervin: ,,A szivárványban Isten önmagát mutatja meg"

A XII. századi orleans-i rabbi, Joseph Ben Isaac Bekhor Shor azt tanította, hogy mivel a szivárvány az Isten és emberek között kötött szövetség jelképe, amikor feltűnik az égen, akkora szivárványban Isten önmagát mutatja meg – írja az újpesti főrabbi az e hét szombattól olvasandó hetiszakaszunk, a Noáh kapcsán.

Ünnepek / 2022. Október 08. / 20:46

Szukot, a sátrak ünnepe – szokások, hagyományok, történelmi háttér, az ünnep kellékei

A világon mindenütt megkülönböztetik az úgynevezett állami, nemzeti, továbbá a természeti eredetű, valamint a vallási ünnepeket. A zsidóság számára azonban, lényegében véve, minden ünnep egyben történelmi, természeti és vallási jelentőséggel is bír. Mindez érvényes a most vasárnap, este 17 óra 50 perckor beköszöntő, harmadik zarándokünnepünkre, a szukotra is.

Ünnepek / 2022. Október 06. / 10:33

De miért is „ülünk” a szukában? – vasárnap este beköszönt Szukot örömünnepe

A Szukot a három zarándok-ünnep egyike, amelynek mezőgazdasági vonatkozása is van. A betakarítás ünnepe. Sátorban lakunk, étkezünk, ha lehet, alszunk, az ünnep hét napján. Örülünk az ünnepnek. Ezért lengetjük az ünnepi csokrot, amely négy növényből tevődik össze: a pálmaág a lülov, az etrog, a citrusfa gyümölcse, a mirtusz három ága, fűzfaág.

Ünnepek / 2022. Október 04. / 15:36

Micsoda lista! Ezeket a számokat ajánlja Jicák Perlman a nagyünnepekre

Ünnepi összeállításában a Yourclassical.org zenei weboldal nem akárkivel és nem akármilyen tartalommal jelentkezett az engesztelés napja alkalmából. Felkérték Jicák Perlman világhírű izraeli hegedűművészt, hogy állítson össze egy listát az őszi nagyünnepekhez kapcsolódó, kedvenc zeneszámaiból. Íme, alant közöljük a remek listát, hallgassanak bele!

Ünnepek / 2022. Október 04. / 07:01

Ma este beköszönt Jom Kipur – az engesztelés napja

Azt mondták Bölcseink, hogy aki Tisri hónap kilencedikén (idén: október 4-én, kedden este), Jajm Kippur előestéjén eszik-iszik, az Írás úgy tudja be, mintha két napot böjtölt volna, kilencedikén is, meg tizedikén is, mert az van írva: Kínozzátok magatokat… a hónap kilencedikén, este. Akkor tehát Tisri kilencedikén böjtölünk? Nem tizedikén van a böjt?