Címkék

zsidó naptár

Zsidó világ / 2024. Május 07. / 17:03

Ijár hónap küszöbén – jó hónapot minden hittestvérünknek!

Hamarosan beköszönt a zsidó naptár szerinti ijár hónap, amihez hagyományaink szerint sok jeles esemény kötődik. A tavasz ragyogó fényére utaló hónap 18. napjára esik Lág BáÓmer, amely a pészach és sávuót közötti időszak 33. napja. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 10:21

Itt van ádár II. – Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Mivel ebben a zsinagógai esztendőben szökőév van, két ádár hónapot ünneplünk. A második ádárban vannak a jelentős események, így Mózes tanítónk születésének és halálának napja, valamint a zsidóság legvidámabb ünnepe, a Purim. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek, s reméljük, minél többen együtt leszünk az idei PurimFeszt eseményein!

Zsidó világ / 2024. Február 12. / 11:32

Mindig kérdezd a rabbit, avagy mikor eszünk ünnepi  halvacsorát Mózes tiszteletére?

Zájin ádár, azaz ádár hónap hetedike kitüntetett dátum a zsidóságban: a hagyomány szerint ez Mózes tanítómesterünk születésének és halálának napja. E héten pénteken lesz ádár I. hónap hetedike, de ez senkit sem tévesszen meg! Még ne készüljenek az ünnepi halvacsorára, mert ez még nem az az ádár hónap!

Zsidó világ / 2024. Január 11. / 13:50

Itt van svát hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

Svát hónap nevéről mindenkinek a Tu Bisvát, vagyis a fák újévének ünnepe ugrik be először, holott ennek az időszaknak vannak más nevezetes napjai is. Cikkünkben felidézünk párat, többek között azt a szombati napot, amikor majd felhangzik zsinagógáinkban a Tízparancsolat.

Zsidó világ / 2024. Január 10. / 10:56

Ma estig „kis Jom Kippur" van bűnbánattal, önvizsgálattal

Mivel a héten beköszönt svát hónapja, az újholdat megelőző napon „Jom Kippur katan", azaz „kis Jom Kippur" van. Mint Radvánszki Péter, a budapesti Páva utcai zsinagóga rabbija ma a Facebook-oldalán írta: ma „gondoljunk a családjuktól elszakított foglyokra, a háborútól szenvedőkre. Hozzon nekünk svát hónapja békét, jólétet!".

Zsidó világ / 2023. December 13. / 11:11

Beköszöntött tévét hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A zsidó időszámítás szerint tegnap este ránk köszöntött tévét hónapja, amelynek elnevezése az akhád eredetű „tavito”, azaz „javulás” szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek a Közel-Keleten, ahol ilyenkor a föld számára jótékony esők hullanak – igaz, most éppen nálunk is. Ne feledjük, hogy ebben a hónapban három böjt is lesz – nemhiába eszünk oly sok fánkot most, a hanuka napjaiban.

Zsidó világ / 2023. November 13. / 10:40

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Ma este napnyugtakor ránk köszön a zsidó naptár szerinti kiszlév (כסלו) hónap, amely ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag időszak. Így például kiszlév 7-én halt meg Heródes, s ennek örömére a korabeli zsidóság ünnepet hirdetett; kiszlév 15-én záródott le a babilóniai Talmud szerkesztése; kiszlév 25-én kell meggyújtani a hanukia (ünnepi gyertyatartó) első lángját. A hanuka idén – a polgári időszámítás szerint – december 7-én kezdődik.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 01. / 15:54

Már kapható az új, 5784-es naptár – vegyék, vigyék, forgassák!

A Magyarországi Zsidó Hitközsége Szövetsége (Mazsihisz) kiadásában megjelent az új luáh, amely már kapható a Mazsihisz-BZSH Síp utcai székházának első emeleti rabbiságán. Az 5784-es zsinagógai naptár szerkesztője Radnóti Zoltán főrabbi, a budapesti rabbiság igazgatója, az elkészítésében közreműködött Bence Réka, a borító és a grafikai tervezés Tausz Gábor Ezra keze munkáját dicséri.