Címkék

Ukrán válság

Hírek, lapszemle / 2022. Július 10. / 10:45

Köszönet a magyar kormánynak az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetségétől

Az Ukrajnai Zsidó Közösségek Szövetsége (Federation of Jewish Communities of Ukraine – FJCU) elnöke, Mayer Tzvi Stambler rabbi levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, melyben köszönetet mondott Magyarországnak az ukrajnai zsidó menekültek befogadásáért, egyben kifejezte reményét, hogy hamarosan sikerül megteremteni a békét Ukrajnában – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Ukrán válság / 2022. Június 09. / 19:37

A moszkvai főrabbi ukrajnai menekültekhez látogatott Magyarországon

Az Izraelben tartózkodó Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi a héten azzal került be a világlapokba, hogy nem engedett az orosz politika nyomásának, és nem volt hajlandó támogatni Oroszország Ukrajna elleni agresszióját. Korábban nem volt szabad nyilvánosságra hozni, de most elárulhatjuk: a karakán kiállást tanúsító főrabbi márciusban Magyarországon töltött egy hetet, hogy Radnóti Zoltán főrabbi társaságában az ukrajnai menekültek felől tájékozódjon.

Mazsihisz hírek / 2022. Június 07. / 18:05

Vendégül láttuk a Fradi által megsegített ukrajnai ifi focistákat

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) március óta segíti a háború miatt hazájukból elmenekült ukrajnai focista gyerekeket, akiknek a Fradi korosztályos edzői tartanak edzéseket hetente négyszer. A fiatal sportolók pihenésképpen kulturális és szabadidős programokon is részt vesznek, így az FTC a Mazsihisszel közösen szervezett számukra látogatást ma a Rumbach-ban és a Dohány utcai zsinagógában.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 02. / 12:04

Mazsihisz-gyűjtés ukrajnai menekülteknek: átléptük a 7 millió forintot!

Örömmel számolunk be róla, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrán háború elől menekülők megsegítésére indult közadakozás eddig összegyűlt összege elérte, sőt, már jóval meg is haladt a 7 millió forintot: most járunk 7,3 milliónál. Az adakozásból jelentősen kivette a részét a Mazsihisz két társult tagja: a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség.

Kultúra / 2022. Április 24. / 18:12

A másik Oroszország – Jótékonysági est a Mazsike szervezésében az ukrajnai menekültek javára

A másik Oroszország címmel rendez jótékonysági estet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) április 27-én, szerda este 7 órakor a Csányi5-ben. A szervezők az előadás teljes bevételét az Oltalom Karitatív Egyesület ukrajnai menekülteket segítő munkájához ajánlják fel. Jegyár: 2000 forint.

Ukrán válság / 2022. Április 20. / 16:06

Ilyen volt a széder estéje nálunk az ukrajnai menekülteknek

Mint korábban beszámoltunk róla: a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek két széder estét szervezett a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: a Mazsihisz, a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség. Most képeket mutatunk a két igen jól sikerült rendezvényről.

Zsidó világ / 2022. Április 19. / 14:05

Progresszív zsidó közösségek gyűjtése háborús menekülteknek

A Szim Salom és a Bét Orim progresszív zsidó közösségek az európai ernyőszervezetük, az EUPJ révén 5000 dollár pénzadományt juttatnak el a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) az ukrajnai menekültek támogatására. Az adományt vallási és származási hovatartozástól függetlenül szánják a rászorultaknak.

Ukrán válság / 2022. Április 19. / 12:11

Külkeres diákok és tanárok összefogása az ukrajnai menekültekért

A BZSH Külkereskedelmi Technikuma is kivette a részét az ukrajnai menekültek ellátásából, elszállásolásából, sőt, Salusinszky András igazgató még ezer darab izolációs takarót is vásárolt, amiket Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi segítségével vittek el a keleti határszélre.

Szédereste / 2022. Április 13. / 09:35

Két széder öt szervezet együttműködésében az ukrajnai menekülteknek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) is jelentős mértékben hozzájárul anyagilag ahhoz a két széder estéhez, amelyet a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek szervez a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: Szövetségünkön kívül a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség.

Ukrán válság / 2022. Április 11. / 16:29

Izrael több mint 13 tonna segélyt juttat az ukrajnai menekülteknek

A Zsidó Állam több mint 13 tonna – élelmiszerből és higiénés termékekből álló – humanitárius segélyt ajánlott föl az ukrajnai menekültek megsegítésére. Az ezer csomagból álló adományt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael magyarországi nagykövete hivatalosan ma adta át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, ahonnan a karitatív szervezet a felajánlást Kárpátaljára szállítja tovább.

Ukrán válság / 2022. Április 06. / 14:38

Segítség a menekülteknek: hamarosan átlépjük az 5 millió forintot!

Büszkék vagyunk rá, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrajnai menekültek megsegítésére indított adományozási kampányunk során eddig összegyűlt összeg már 4,9 millió forint! Csak egy kevés kell az 5 millióhoz, ezért kérjük, segítsük együtt a menekülteket, adományozzunk továbbra is törődést! A menekültlét a közös emlékezetünk része.

Élet + forma / 2022. Április 01. / 11:04

Különleges délután – gyerekzsivajtól volt hangos a Goldmark terem

Különleges előadással kedveskedtünk közel ötven, az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült gyereknek csütörtökön délután, akikkel Scheiberes diákok, egy bűvész és egy bohóc próbálta egy rövid időre elfeledtetni, hogy jelenleg az otthonuktól távol kell lenniük. A kicsiket sok finomság is várta, akik az egy órás előadás végén nagy tapssal köszönték meg az előadást.