Címkék

Purim

Zsidó világ / 2024. Március 25. / 20:49

PurimFeszt – Minden, ami Purim

A HanukaFeszttel kezdődő, tematikus ünnepi kulturális programsorozatunk a PurimFeszttel folytatódott, mely sokszínű, minden korosztálynak izgalmas programokkal szolgált. A következőkben egy rövid élménybeszámolót olvashatnak Zucker-Kertész Lilla tollából.

Zsidó világ / 2024. Március 22. / 09:05

Jonathan Sacks rabbi a gonoszról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal egy olyan idézetet idézetet osztunk meg, ami a gonoszról szól. Ennek apropója a hamarosan beköszöntő Purim, a jó győzelmének örömünnepe.

Kultúra / 2024. Március 20. / 12:06

Biblia Show – Örömkoncert Kováts Krisztával a Rumbach-ban

A művésznő március 21-én, csütörtökökön este 7 órakor lép föl a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, ahol a hely szakrális jellegéhez méltón a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival.

Zsidó kisokos / 2024. Március 13. / 18:56

Vásti és Eszter: A két perzsa királyné

Purimhoz közeledve cikkünk a Vásti és Eszter közötti hasonlóságot és különbségeket mutatja be. Bár a két perzsa királyné sosem találkozott egymással, a köztük lévő kapcsolat megértése fontos lépés ahhoz, hogy jobban megismerjük Eszter könyvét.

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 10:21

Itt van ádár II. – Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek!

Mivel ebben a zsinagógai esztendőben szökőév van, két ádár hónapot ünneplünk. A második ádárban vannak a jelentős események, így Mózes tanítónk születésének és halálának napja, valamint a zsidóság legvidámabb ünnepe, a Purim. Jó hónapot minden kedves hittestvérünknek, s reméljük, minél többen együtt leszünk az idei PurimFeszt eseményein!

Koncert / 2024. Március 06. / 14:24

Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertje

Különleges produkcióra készül az egykori Jazz+Az zenekar három kiemelkedő tehetségű énekesnője Behumi Dóra, Kozma Orsi és Váczi Eszter 2024. március 24-én, vasárnap este 7 órakor a Rumbach zsinagógában Fenyő Iván színművész közreműködésével, aki dalban és prózában meséli újra a purimi ünnep történetét, hogy közelebb kerüljünk az ünnep jelentőségéhez, és megértsük, hogy e bibliai történet milyen üzeneteket hordoz ma.

Koncert / 2024. Március 06. / 10:18

Kováts Kriszta Biblia Show – bibliai történetek dalokban elmesélve

Kováts Kriszta, az Evita és a Mamma mia! sztárja a Biblia világába visz el minket 2024. március 21-én, csütörtökökön este 7 órakor a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A művésznő ezen az estén a legismertebb bibliai történeteket énekli és meséli el Wolf Péter és Fábri Péter dalaival.

Zsidó ünnepek / 2024. Február 15. / 09:34

Purim Kátán, mert egy purim sosem elég

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Ifjúsági Osztálya-Club Sababa a Merkaz – Héber és Izraeli Kulturális Központtal és a Szochnuttal közösen várnak minden érdeklődőt egy hangulatos Purim Kátán eseményre 2024. február 24-én, szombaton este a fél 7-kor. Gyertek sokan, mi ott leszünk a Paulay Ede utca 1-ben.

Élet + forma / 2022. Március 26. / 21:08

Ilyen volt az idei purim éjszakája Tel-Avivban (fotók)

Idén elhatároztam, hogy purimra Kölcsey Antóniának öltözök. Az ő 1839-ben írott ünnepi tudósítását öltöm fel a képeimre, amiket a tel-avivi purim éjszakában fotóztam. Silló Sándor fotói.

Zsidó világ / 2022. Március 22. / 12:20

Purim az egész élet! – Eszter királynőt ünnepeltük a koronázóvárosban

Gyakran hallottam nagyanyámtól, amikor jó kedve volt, hogy „Purim az egész élet!” Egy farsang, ami idén fantasztikusan sikerült a székesfehérvári zsidó hitközségben.

Élet + forma / 2022. Március 17. / 13:44

Purim slágere: a Hámán-táska (recept)

Purim legjellegzetesebb édessége a Hámán-táska, vagy ahogy máshogy hívják “Hámán füle'”. A furcsa nevű édesség alakjának és elfogyasztásának több magyarázata van. Az egyik magyarázat szerint a német mák (Mohn) és a táska (Taschen) szavak összevonása, héber névelővel ellátva (Há-Mohn-Taschen), melyben így szerepel a Hámán (Há-Mohn) szó is- amely így valójában mákos táskát, vagy mákos derelyét – barátfülét jelent.

Élet + forma / 2022. Március 16. / 15:19

Egy finom burekas Mercitől és Petitől purimra (videó)

Fehérváry Mercédesz ez alkalommal egy finom burekast készített nekünk az ünnepre. Főzzünk együtt, ízleljünk, falatozzunk, ajándékozzunk és ünnepeljünk. A videóban közreműködik Deutsch Péter, a Bethlen téri zsinagóga rabbija. Jó étvágyat és vidám purimot kívánunk!