Címkék

PészahFeszt

Zsidó világ / 2024. Április 25. / 14:13

Hatalmas sikert arattak a PészáhFeszt programjai

Kultúra / 2024. Április 21. / 11:54

Utazás a szefárd zene dallamain – Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági rendhagyó pészáhi koncertje

Az idén első alakalommal megrendezett PészáhFeszt egyik legjobban várt estéjére megtelt a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, a színpad pedig festői kék és lila színekbe borult, messzi tájakra invitálva a hallgatóságot. A szefárd zene, a ladino ritmusok egyszerre hordozzák magukban a pezsgő életigenlést és a keserűség fájdalmát. Hiszen a szefárd zene maga a száműzetés zenéje.

Kultúra / 2024. Április 14. / 23:02

Amikor összegyűlünk, és együtt létrehozunk valamit, egymást ünnepeljük

Április 17-én, szerdán este 7 órakor egy egészen különleges zenei utazásra invitálja önöket a három, számos díjjal kitüntetett, világszerte ismert és elismert énekesnő: Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági. Az ilyen formában még sosem látott és hallott műsort kifejezetten az idei Pészahfesztre állították össze, ami a szefárd zsidó zene köré épül.

Kultúra / 2024. Április 12. / 12:34

A bűvészet az egyetlen hely, ami ma is képes elemelni a valóságtól

„A bűvészet az egyetlen hely, ami ma is képes elemelni a valóságtól, és ahol tényleg hiszünk a csodákban” – Seres Flóra beszélgetett Ungár Anikóval és Hajnóczy Somával. Pészahi varázslatok, avagy hova tűnt a macesz? címmel látványos, sok humorral és varázslatokkal teli pészahi show-műsor várható a két bűvész-művész előadásában 2024. április 18-án, csütörök délután 6 órától a Rumbach Zsinagógában. Ilyen még nem volt, kár lenne kihagyni.

Zsidó ünnepek / 2024. Április 04. / 17:48

Exodus szabadulószoba a Club Sababa szervezésében

A Club Sababa csapata nagyon különleges, egyedi, kifejezetten az idei Pészáhra fejlesztett, valódi szabadulószobára hívja a lelkes fiatalokat 18-35 éves korig 2024. április 21-én, vasárnap 10 és 16 óra között. A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Koncert / 2024. Április 03. / 12:46

Világzenei szefárd ünnep – Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági koncertje

A számos díjjal kitüntetett, Közép-Európa szerte ismert és elismert énekesnők, Bognár Szilvia, Paár Julcsi és Szalóki Ági exkluzív, kifejezetten a mostani PészahFesztre összeállított világzenei koncertje szefárd dallamok köré épül. A rendezvényen a kortárs magyar irodalmi élet kiemelkedő alakja, Karafiáth Orsolya is fellép saját szövegekkel, amelyek erre az alkalomra íródtak.

Zsidó világ / 2024. Március 29. / 08:55

PészahFeszt 5784 / 2024

PészahFeszt a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) szervezésében 2024. április 15-22-e között. Pészah a megszabadulás ünnepe, évente visszatérő esély, hogy élni tudjunk a szabadságunkkal, így az ne legyen céltalan. Ünnepeljük együtt a szabadságot és éljük át közösség csodáját!

Koncert / 2024. Március 28. / 10:56

Koffler sorsa – a Müncheni Zsidó Kamarazenekar ad koncertet a Rumbach zsinagógában

A Jewish Chamber Orchestra München a szövegek írójával Stella Lederrel együtt egy kísérletező zenei utazásra indul, amelynek középpontjában a lengyel-zsidó zeneszerző munkássága és élete áll. Józef Koffler művei nagy részben feledésbe merültek, ellentétben Viktor Ullmannal vagy Erwin Schulhoffal, akiknek darabjai az utóbbi években egyre gyakrabban kerülnek előadásra.