Címkék

Lauder Javne Iskola

Élet + forma / 2023. Március 12. / 20:37

Pészachra hangoló – Sirim koncert a Frankelben

Énekeljük és tanuljunk együtt a széderesti dalokat a Sirim gyermekkórussal 2023. március 31-én, péntek este 6 órakor, majd este 7 órától fogadjuk közösen a szombatot a Frankel Leó úti zsinagóga közösségével. A Sirim kórus 2018-ban alakult a Lauder Iskolában Bíró Eszter és Rév Katalin Hanna vezetésével.

Zsidó világ / 2023. Február 15. / 12:35

Új Élet: A Sirim kórus dalai túljutottak a Lauder falain

Bíró Eszter énekesnő és Rév Kata judaisztika-héber tanár vezetésével a budapesti Lauder iskolában működő Sirim gyermekkórus rendkívüli munkát végez. Födő Sándor hangszerelésében különleges, korszerű formában dolgoznak fel és tesznek szabadon elérhetővé zsidó liturgikus dalokat, izraeli műveket, jiddis és ladino nyelvű énekeket. Az Új Életből ajánljuk a Bíró Eszterrel és Rév Katával készült beszélgetést.

Kultúra / 2023. Január 24. / 11:04

Három budapesti gimnázium diákjai 12 nyelven olvassák a magyar Himnuszt – VIDEÓ

A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium, a Lauder Javne Iskola és a Lengyel Nemzetiségi Nyelviskola diákjai a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kezdeményezésére 12 nyelven olvasták fel a Kölcsey Ferenc által írt Himnusz első sorait. A kétszáz éve íródott mű alapján készült videót a január 22-i Magyar Kultúra Napja alkalmából rögzítették. A Mazsike által közzétett videóban a költemény első strófája héberül is elhangzik.

Élet + forma / 2023. Január 13. / 13:59

Mi van a világ vége után? Eger zsidósága – beszélgetés Székely Gáborral

A Magvető Kiadó gondozásában tavaly jelent meg egy kivételesen érdekes memoár, amely, ahogy a magyar zsidóságban szokásos, a születést a túléléssel kapcsolja össze. Azt meséli el, mit jelentett egy olyan világba megszületni, amelyet az érkezésünk előtt felszámoltak. Kezdetben volt az apokalipszis. Eger zsidó közössége, ahová Budapest egykori alpolgármestere, az emlékirat szerzője, a politikus, közgazdász és mecénás, zsidó közösségi ember, Székely Gábor.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 09. / 10:32

Lauderes diákok tették rendbe a zsidó temetőt Szentkirályszabadján

A budapesti Lauder Javne Iskola diákjai tették rendbe a Veszprém vármegyei Szentkirályszabadja község zsidó temetőjét. A diákok a 19. Kibuci Bucik elnevezésű tábor keretében tartózkodtak a Balatonhoz közeli faluban. A temetőben végzett önkéntes munkájukhoz: nagy skajach!