Címkék

lapszemle

Hírek, lapszemle / 2024. Április 06. / 20:35

Magyar Narancs: „Megrezzen, mint mindenki más"

– Izrael most összetart, kormánya a Hamász elleni háborúra és a győzelemre koncentrál. Ám a zsidóságnak most azt sem szabad elfelejtenie, hogy a második világháború óta nem tapasztalt antiszemitizmusra csak az emberséges hozzáállás és korrekt tájékoztatás lehet a jó válasz – ezt dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke nyilatkozta a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Zsidó világ / 2024. Február 01. / 18:38

Binjomin rabbi: A tíz parancsolat és a „kiegyensúlyozatlan” Tóra

– A 10 „legsűrűbb” hetiszakasz tartalmazza a Tóra összes micvájának csaknem 70 százalékát. Ez nem jelenti azt, hogy egy tórai szakasz annál fontosabb, minél több micvát tartalmaz. Arra viszont rávilágít, hogy a Tóra belső természetének is része az egyenetlenség – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija. Fontos, hogy felismerjük és megkülönböztessük a Tórában az egyenetlenség és egyenlő fontosság látszólag ellentmondó szabályait.

Közélet / 2024. Január 10. / 14:08

Írók, tudósok, újságírók az izraeli helyzetről a Szombatban

Már kapható a Szombat zsidó politikai, kulturális és tudományos folyóirat 2024 januári száma, amely tematikus összeállítást közöl az izraeli háborúról. A felkért írók, tudósok, újságírók a háború következményeiről, az egyes nyugati országokban tapasztalható palesztinpárti tüntetésekről, valamint a Gázai övezet jövőbeni lehetséges sorsáról fejtették ki véleményüket.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 06. / 09:08

Őszi esték a zsidó kultúra jegyében Gyöngyösön

– Folytatódott a Gyöngyösi Zsidó Hitközség és a Barankovics István Izraelita Műhely Egyesület egy évvel ezelőtt indított, Őszi esték a zsidó kultúra jegyében elnevezésű szabadegyetem sorozata a mátraalji város kis zsinagógájában. Az ez évi, öt találkozásból álló rendezvénysorozat mottója azonos a tavalyival: Több, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt – írja a Heol.hu helyi portál.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 05. / 08:46

Jiddis nyelvű, bukaresti előadás vendégszerepelt a Nemzeti Színházban

– Lírai múltidézéssel rajtolt el a kisebbségi színházakat felvonultató Synergy Fesztivál a 10. MITEM részeként. A bukaresti Állami Zsidó Színház vendégjátékában a Nemzeti Színházban egy kortárs szerző, Mario Diament finom lélektanú és megrendítő színpadi művét, a Rúth könyvét adták elő Eugen Gyemant rendezésében, külön érdekesség, hogy jiddis nyelven – írja a Szombat folyóirat internetes kiadása.