Címkék

Határon túl

Zsidó világ / 2023. Május 13. / 21:50

Határon túl: Felújított zsinagógát adtak át Zentán

„Amikor a zsidóságról beszélünk, akkor nem csak zsidókról beszélünk, nemcsak izraelitákról beszélünk, hanem magyarságról is beszélünk, hiszen a zsidó nép története már a korai évszázadokban összefüggött, és szinte egybeforrott a magyarságéval” – fogalmazott az avató ünnepségen Potápi Árpád államtitkár.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 19. / 13:46

Közvetlen repülőjárat Tel-Avivból a történelmi fürdővárosba, Pöstyénbe

Az új járatot Nagyszombat megye mutatta be az International Mediterrane Tourism Market 2023 izraeli idegenforgalmi vásáron Tel-Avivban. A közvetlen repülőjárat bevezetését Pöstyén és Tel-Aviv között Nagyszombat megye Regionális Turisztikai Szervezet és az izraeli utazásszervező Overseas Travel Ltd képviselői mutatták be.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 01. / 15:06

Határon túl: Tízparancsolat a rozsnyói zsinagógából

A Mózes könyve kőtábla az egykori rozsnyói zsinagóga létezését dokumentálja. A ritka emlékmű rózsaszín márványból készült. Héber nyelven a Tízparancsolatot tartalmazza. Eredetileg az 1893-ban épült, majd az 1950-es években lebontott rozsnyói zsinagóga lépcsőzetes oromzatának tetején kapott helyet.

Mazsihisz hírek / 2022. December 06. / 20:20

A Mazsihisz pénzadománya a kárpátaljai magyar zsidó közösségnek

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) több dolgozója a kárpátaljai Beregszászra látogatott a napokban, hogy a helyi zsidó közösség vezetőjének átadja a Szövetség jelentős összegű pénzadományát. A helyieknek minden egyes forint életmentő, hiszen háborús körülmények között élnel, akadozik az áramellátás, sok lakásban nincsen fűtés, és egyre nehezebb a megélhetés.

Mazsihisz hírek / 2022. December 06. / 15:30

Kolozsvári Zsidó Napok: „A zsidóság híd a kultúrák között”

A 7. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat a felújított neológ zsinagógában egy Radnóti Miklós emlékére készült előadással vette kezdetét november 3-án este, a több napos programkínálatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Kolozsvár Társaság szervezte a Határtalan Kultúra Program keretében.

Kultúra / 2022. Július 12. / 16:25

Nagyvárad emlékezik: „Bíró József Remember 2022”

A nagyváradi kis zsinagógában „Bíró József Remember 2022” címmel megnyílt kiállítás a neves nagyváradi képzőművésznek, művészettörténésznek állít emléket, akit tragikusan fiatalon, 38 évesen édesapjával együtt a Dunába lőttek nyilas gyilkosaik. A tárlatot a művész örökösének, Adam Biro írónak a jóváhagyásával, a Nagyváradi Zsidó Hitközség támogatásával szervezték meg, a kurátor Lőwy Dániel professzor, író.

Megemlékezések / 2022. Április 21. / 10:04

A Bukovinából deportált zsidóknak állítanak emléket Szeretvásáron

A 46 363 nevet tartalmazó listán az áldozatok születési helye, ideje, a szülők neve és a deportálás helye is szerepel, a szeretvásári emlékfalra azonban csak a nevek kerülnek fel – magyarázta a múzeumigazgató. A Szeretvásári Történelmi Múzeum restaurálása a tervek szerint 2023 novemberében fejeződik be.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 22. / 16:19

Egyelőre mégsem neveznek el utcát az antiszemita orvosról Kolozsváron

A Kolozsvári Zsidó Hitközség és a romániai antiszemitizmust megfigyelő és ellene fellépő központ (MCA) is levélben tiltakozott korábban az új utcanév ellen.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 19. / 20:47

A beregszászi zsinagóga felújítása lesz Kárpátalja legjelentősebb kulturális beruházása

A rekonstrukció kezdetét a helyszínen bejelentve Magyar Levente aláhúzta, hogy elérkezett az a történelmi pillanat, amelyben kevesen bíztak – elbontják azt a betonszarkofágot, amelybe a múlt század hatvanas éveiben gyakorlatilag bezárták a XIX. század végén épült impozáns nagyzsinagógát, amikor művelődési házzá alakították át.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 06. / 18:17

Határon túl: idén nyáron befejeződik a szenci zsinagóga felújítása

Pozsony megye idén új megyei kulturális központot nyit az egykori zsinagógában. Az épület felújítása a végéhez közeledik és készül a régió zsidóságának hagyományairól, történelméről szóló kiállítás is.