Címkék

Határon túl

Kultúra / 2022. Július 12. / 16:25

Nagyvárad emlékezik: „Bíró József Remember 2022”

A nagyváradi kis zsinagógában „Bíró József Remember 2022” címmel megnyílt kiállítás a neves nagyváradi képzőművésznek, művészettörténésznek állít emléket, akit tragikusan fiatalon, 38 évesen édesapjával együtt a Dunába lőttek nyilas gyilkosaik. A tárlatot a művész örökösének, Adam Biro írónak a jóváhagyásával, a Nagyváradi Zsidó Hitközség támogatásával szervezték meg, a kurátor Lőwy Dániel professzor, író.

Megemlékezések / 2022. Április 21. / 10:04

A Bukovinából deportált zsidóknak állítanak emléket Szeretvásáron

A 46 363 nevet tartalmazó listán az áldozatok születési helye, ideje, a szülők neve és a deportálás helye is szerepel, a szeretvásári emlékfalra azonban csak a nevek kerülnek fel – magyarázta a múzeumigazgató. A Szeretvásári Történelmi Múzeum restaurálása a tervek szerint 2023 novemberében fejeződik be.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 22. / 16:19

Egyelőre mégsem neveznek el utcát az antiszemita orvosról Kolozsváron

A Kolozsvári Zsidó Hitközség és a romániai antiszemitizmust megfigyelő és ellene fellépő központ (MCA) is levélben tiltakozott korábban az új utcanév ellen.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 19. / 20:47

A beregszászi zsinagóga felújítása lesz Kárpátalja legjelentősebb kulturális beruházása

A rekonstrukció kezdetét a helyszínen bejelentve Magyar Levente aláhúzta, hogy elérkezett az a történelmi pillanat, amelyben kevesen bíztak – elbontják azt a betonszarkofágot, amelybe a múlt század hatvanas éveiben gyakorlatilag bezárták a XIX. század végén épült impozáns nagyzsinagógát, amikor művelődési házzá alakították át.

Hírek, lapszemle / 2022. Február 06. / 18:17

Határon túl: idén nyáron befejeződik a szenci zsinagóga felújítása

Pozsony megye idén új megyei kulturális központot nyit az egykori zsinagógában. Az épület felújítása a végéhez közeledik és készül a régió zsidóságának hagyományairól, történelméről szóló kiállítás is.