Címkék

Bét Jehuda

Zsidó világ / 2024. Március 01. / 08:05

Binjomin rabbi: Mózes felelősségteljes vezető

Mózestől megtanulhatjuk, hogy mekkora felelősséget jelent valójában a vezetés. Még akkor is, ha olyasvalami történik, amihez Mózesnek semmi köze, ő azt is magára vállalja. Így gondolkodik: „ha mindezidáig sikeresen vezettem és tanítottam volna őket a jó úton, akkor most nem jutottunk volna idáig.”

Zsidó világ / 2024. Február 23. / 10:10

Binjomin rabbi: A pihenés, amiért egész életünkben dolgozunk

– Ezekben a hetekben sokat olvasunk a Tórából a pusztai Szentély [Miskán] építésének munkálatairól. Héberül: melechet hámiskán. A pusztai Szentély lényege és célja, hogy az Örökkévaló a földre helyezze a jelenlétét – írja Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija. Mint fogalmaz: aki nem tartja a szombatot, az nem tapasztalhatja meg, hogy milyen az a létezés, amikor nem készülünk, csak egyszerűen vagyunk.

Zsidó világ / 2024. Február 16. / 08:10

Binjomin rabbi: A vita megtanítja az embert arra, hogy hol a helye

Mit (és miért) tanulnak a jesivákban, a talmudi iskolákban? Többek között erről írt Szántó-Várnagy Binjomin, a Bét Jehuda közösség rabbija a héten megjelent Omek magazinban, a Bét Jehuda és az Orti.hu közös kiadványában. Az írásból megtudhatjuk, hogy a talmudi iskolákban folytatott vitáknak milyen sok intellektuális és erkölcsi hasznuk van.