Címkék

Benedek István Gábor

Megemlékezések / 2022. November 10. / 09:51

BIG-re emlékeztek a Füst Milán Páholyban

A közelmúltban elhunyt Benedek István Gábor íróra, újságíróra emlékeztek barátai, tisztelői és olvasói a Füst Milán Páholy Újlipótvárosi Klub-Galériában megrendezett estjén. A felolvasással egybekötött, telt házas rendezvényt a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezte.

Megemlékezések / 2022. November 03. / 14:36

Megemlékezés: Füst Milán Páholy – BIG nélkül

Az alapítóra és a Páholy szellemi atyjára, Benedek István Gáborra emlékezik a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a Füst Milán Páholy következő estjén 2022. november 8-án, kedden este 6 órakor az Újlipótvárosi Klub Galériában (XIII. kerület Tátra u. 20/B.)

Megemlékezések / 2022. Október 16. / 15:17

Több százan kísérték utolsó útjára Benedek István Gábort

Az életének 85. évében elhunyt Benedek István Gábort – azaz BIG-et, ahogy szeretete jeleként mindenki nevezte – pénteken helyezték örök nyugalomra a Kozma utcai zsidó temetőben. Az írót és Aranytoll-díjas újságírót Kardos Péter főrabbi búcsúztatta Fekete László főkántor közreműködésével, a temetésen jelen volt Heisler András, a Mazsihisz elnöke, az írótársadalomból pedig Závada Pál Kossuth-díjas író is.

Megemlékezések / 2022. Október 11. / 20:52

Benedek István Gábort Kardos Péter főrabbi búcsúztatja a Kozma utcai temetőben

Az életének 85. évében elhunyt Benedek István Gábort – azaz BIG-et, ahogy szeretete jeleként mindenki nevezte – Aranytoll-díjas újságírót, írót, a Remény – Zsidó társadalmi, közéleti, kulturális folyóirat főszerkesztőjét a Kozma utcai zsidó temetőben helyezik végső nyugalomra október 14-én, pénteken délelőtt 11 órakor.

Zsidó hónapok / 2022. Szeptember 27. / 20:55

Benedek Istáván Gábor: Ne távozzon el tőletek az életöröm

Hihetetlen, hogy ma, a digitális csodák, a szívműtétek és az űrhajózás igazán szenzációs korában, milyen modernnek, korszerűnek, friss szellemet árasztónak tűnik fel előttünk a Tóra, a több ezer éves zsidó vallás és közösségi élet.

Megemlékezések / 2022. Szeptember 27. / 20:37

Búcsú a nagy BIG-től

Egy hónap múlva, október végén ünnepelhettük volna a mindannyiunk által röviden csak BIG-nek hívott Benedek István Gábor 85. születésnapját, ehelyett azonban sajnos a halálhírét kell közölnünk. Fájdalmas, hogy itthagyott minket, hiszen kivételes emberként az élet több területén érezhette otthon magát: a magyar zsidó közösségben, az újságíró társadalomban, a szépírók között, mi pedig a legfontosabb helyen tartottuk számon: a szívünkben.

Zsidó hónapok / 2019. Február 06. / 12:29

Ádár: Egy kicsinyke Mózes minden zsidóban megbújik

Izgalmas, színes, okos tanulságokban bővelkedő hónap. Gondoljuk meg: Zájin Ádárral, Eszter böjtjével és főleg Purimmal áll előttünk, és persze, megannyi történelmi-filozófiai jelentőségű gondolattal. Igazi felkészülés Pészáchra, Niszánra, azaz a következő hónapra

Zsidó hónapok / 2016. Augusztus 03. / 23:40

Áv: Megsirattuk, elböjtöltük a lerombolt Szentélyt

Néhány év alatt világhírűvé lett egy orosz írónő: Ljudmila Ulickaja. Az az igazság, nem szovjetként szerzett nagy nevet magának, hanem oroszországi, sőt moszkvai szerzőként.

Zsidó hónapok / 2015. Május 19. / 11:00

Sziván: „Amikor a lélek felemelkedik olyan magasra, mint a Szináj szirtje”

Most, hogy olyan gyorsan múlnak felettem is az évek, és megkezdtem ezt az internetes sorozatot a héber hónapokról, egyre többször jut eszembe Sziván, ez a legeslegszebb nyári idő s ennek jelképes volta.

Zsidó hónapok / 2015. Április 19. / 12:12

Ijjár a verőfény hónapja

A zsidó hagyomány és költészet úgy tartja számon ezt a hónapot, mint az év legfényesebb, igazán tündökletes időszakát. Volt, aki Ijjárt a Tórából eredendően, egyenesen „verőfény hónapnak” nevezte.  

Zsidó hónapok / 2014. December 22. / 19:50

Tévész: Az emberiség kultúrtörténetében csak a változás örök

A zsidó vallást és általában a zsidó közösség életét át- és átszövi az idő. A fogalom már-már meghatározó tényező, perdöntő lényeg, szimbolikus centrum, gondoljunk csak a szombat bejövetelére, az újhold kezdetére, a böjt vagy az ünnep végére.

Zsidó hónapok / 2014. Augusztus 28. / 19:00

Elul: A kiválasztottság útlevél

A zsidó ember életét – Elul hónapban különösen – akár úgy is felfoghatjuk, hogy ott állunk Isten előtt, és emelkedett lélekkel készülünk a megmérettetésre.