Mazel tov – mit is jelent a kifejezés?

2023. December 01. / 11:30


Mazel tov – mit is jelent a kifejezés?

Nincs zsidó ember a Földön, aki ne ismerné ezt a kifejezést. A mazel tov mára már a popkultúra részévé vált, széles körben használják szerte a világon zsidó közösségekben, legyenek azok vallásosok vagy világiak. Mi, askenázi zsidók inkább mazel tovnak ejtjük, míg az izraeli és a szefárd zsidók mazal tovként használják. Mondjuk esküvőkön, eljegyzéseken, egy gyermek megszületésekor (de addig nem, amíg meg nem születik a baba) briszeken, bár-, és bát micvákon. A jiddisen keresztül több európai nyelvbe beszivárgott a kifejezés, innen ered a mi mázli szavunk is. 

De mit jelent pontosan? Honnan származik, és mikor kell használni?

A legkézenfekvőbb válasz szerint jó szerencsét jelent, de gyakran használják gratulációként is.

Ha azonban megpiszkáljuk a kifejezés eredetét, akkor egy sokkal bonyolultabb és mélyebb értelmet találunk. Ugyanis az állatövi csillagjegyeket héberül mazalot -nak (ebben a formában a szó nőnemű többesszáma) nevezik. Így a szó eredeti jelentése asztrológiai jel (a misnai héberben), vagy csillagjegy.

A mazelünk, – azaz az eredeti értelemnél maradva a sorsunk – már születésünkkor meg van határozva. Amikor azonban Isten Ábrám nevét Ábrahámra változtatta, megmutatta az egyistenhit első pátriárkájának az éjszakai égboltot, és azt mondta: „És kivezette őt a szabadba és mondta: Tekints csak fel az égre és számláld meg a csillagokat, ha meg bírod azokat számlálni. 

És mondta neki: "Így lesz a te magzatod!” (1) 

E.M. Lilien: ÁbrahámE.M. Lilien: Ábrahám

Az Örökkévaló ezzel az aktussal felemelte Ábrahámot a csillagok fölé, fölmentette az asztrológiai jegyek befolyása alól. Isten így jutalmazta meg ősatyánkat azért, amiért szakított a bálványimádással, és úgy döntött, hogy Istenben, mint a létezés egyetlen forrásában hisz. Az Örökkévaló ezért nemcsak Ábrahámot, hanem utódait, a zsidó népet is kiemelte abból a természeti rendszerből, amelyben a csillagok állása határozza meg a sorsunkat. Azt üzenni ezzel Ábrahám kései utódainak is, hogy a parancsolatok betartásával, a jócselekedetekkel és az imádsággal megvan bennünk az az erő, hogy meghaladjuk a csillagokban megírt mazelt .

A zsidó miszticizmus azt tanítja, hogy a lelkünknek csak egy kis darabja lakozik a testünkben. A lelkünk nagyobbik része, a mazel felülről ragyog le ránk. Amikor különleges alkalom következik be az életünkben, a lelkünk fentről különösen fényesen ragyog, amitől még teljesebbnek érezzük magunkat, és szorosabban tudunk az Örökkévalóhoz kapcsolódni. Ez pedig képessé tesz minket arra, hogy meglássuk életünk mélyebb értelmét és azt, hogy mi a valódi célunk.

Amikor tehát mazel tov ot kívánunk valakinek, akkor azt kívánjuk, hogy a csillagok álljanak együtt számára, ragyogjon fel a lelke és legyen jó sorsa.

1.) Beresit 15:5.

Az aish.com írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Brüsszel, ahol nem javallt zsidónak látszani…
Megemlékezések
Gyertya és virág Tóth Potya István botlatókövénél