Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Hollywood kedvenc építésze, akinek a foteljében üldögélt Hitler a Sasfészekben
Paul Laszlo – mert a világ kizárólag ezen a néven ismeri László Pált – építészként, belsőépítészként és bútortervezőként is figyelemre méltót hoz létre. Előbb Németországban dolgozik, majd a nácizmus elől menekülve Beverly Hills sztárjainak válik kedvenc építészéve. Amerikai luxusvillák és berendezéseik alkotója, aki élete utolsó éveiben egy leendő földalatti városról álmodozik.

Paul Laszlo egyidős a 20. századdal. Debrecenben látja meg a napvilágot László Ignác és Soros Regina gyermekeként.  Öt testvére születik: három leány és két fiú (Mindkét szülője és két húga is a Vészkorszak áldozata lesz. Életben maradt húgának fia Erdős Iván (Ivan Erdos), a későbbi világbajnok bridge játékos.) Már gyerekkorában Szombathelyre költözik a család.

Építészeti tanulmányait Bécsben végzi, majd Stuttgartban folytatja, a Staatliche Akademie der Bildenden Künste hallgatója lesz: az építészet mellett bútortervezést is tanul.

Kölnben a híres német belsőépítész, Fritz August Breuhaus mellett kezd tanonckodni. 1925-ben saját irodát nyit. Sikeres és keresett lesz. A sors iróniája, hogy Adolf Hitler berchtesgadeni nyaralójába, a „Sasfészekbe” is Paul Laszlo bútorai kerülnek. 

A nácizmus előretörése és a zsidóüldözések miatt bujkálni kényszerül és 1936-ban az Egyesült Államokba menekül.  (Chilei egyetemi tanári állást is elnyer, de a barátoknál való bujkálás után végül egy New Yorkba induló tengerjáró hajóra sikerül felférnie.

New Yorkba érkezése után azonnal autót vesz, Dél-Kaliforniába utazik és irodát nyit Beverly Hillsben, a 362 North Rodeo Drive-on.

1938-ban feleségül veszi Anni M. Jurmannt, akitől később elválik és a nála 25 évvel fiatalabb színésznőnek, Maxine Fife-nek kéri meg a kezét 1948-ban. Első házasságából nem születik gyermeke, a másodikból igen: 1950-ben Paul Peter Laszlo. 1947-től 1975-ig Laszlo nyugdíjba vonulásáig a család a San Francisco melletti Brentwoodban lakik.

Laszlo idővel Hollywood kedvenc építésze-belsőépítésze lesz. Házat és berendezést tervez Cary Grant, Barbara Stanwyck, Robert Taylor, Barbara Hutton, Ronald Reagan, Gary Cooper, Barry Goldwater, Fritz Lang, a Vanderbilt család, Debbie Reynolds, Sonja Henie, John D. Hertz, Billy Wilder, William Wyler és Ray Milland számára.

Már az Egyesült Államok állampolgáraként, önkéntesként részt vesz a 2. világháborúban.

1948-ban George Nelsonnal, Charles Eames-szel és Isamu Noguchival együtt csatlakozik Herman Miller cégéhez, hogy irodabútorokat tervezzenek. A sikerek ellenére Laszlo nem elégedett szerződésével és a csapattal, így 1952-ben kilép a csoportból.

Jelentősebb építészeti munkái Beverly Hillsből (a házak berendezései is Laszlo munkáját dicsérik): Lowendahl House (1939), Schiff House (1939), Matray House (1940), Rice House (1941), Crenshaw Theater (1942), Bettye Lee Fashion Store (1945) Eddie Harth Store (1946), Beverly Hills Hotel (1947), Federal Department Store (1947), Saját háza (Paul Laszlo House – 1948), Peterzell House (1950), Második saját háza (Laszlo House – 1955), Brentwood Country Club (1958), Ohrbach House (1962).


Los Angeles, Beverly Hills, Matray House (Forrás: http://rosettaapp.getty.edu)


Los Angeles, Beverly Hills, Crenshow Theater (Forrás: http://rosettaapp.getty.edu)


Los Angeles, Beverly Hills, Beverly Hills Hotel (Forrás: http://rosettaapp.getty.edu)


Los Angeles, Beverly Hills, McCulloch Motor Corporation (Forrás: http://rosettaapp.getty.edu)


Laszlo bútorokat tervez különféle boltok számára, így a Bullock's Wilshire, a Goldwaters, a Robinson, a les Halls és a Hudson's Bay üzleteknek.

Az amerikai milliárdos, Howard Hughes több Las Vegas-i szállodájának kaszinóját és kiállítótermeit is ő tervezi.

A határozott építészeti elképzelésű Laszlo hajthatatlan, ha nem találkozik a megrendelő elképzelése saját koncepciójával: így olyan sztárok megrendelését utasítja vissza, mint Elizabeth Taylor vagy Barbra Streisand.

1950-1954-ben, a hidegháború és a nukleáris fenyegetettség idején kezd el gondolkodni egy luxusbunker és egy egész földalatti város tervén, amelynek az Atomville nevet adja.


  „Atomville”, Óvóhely terve (Forrás: Wikipedia)

A Time magazin 1952-es számában „a milliárdosok építészeként” jellemzi Laszlot.

1975-ben nyugdíjba vonul, brentwoodi otthonát eladja és Santa Monicaba, a Park Plaza (515 Ocean Avenue) egyik, szintén általa tervezett luxuslakásába költözik családjával együtt.

Laszlo hagyatékának nagy részét a Santa Barbara-i School of Architecture-nek ajándékozza. Műveit időnként kiállítja a Museum of Modern Art New Yorkban. Sikeres és hosszú élete 93 éves korában ér véget Santa Monicaban. Haláláról hírt ad a New York Times is.

Gottdank Tibor