Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Maccabi játékok: életre szóló kötelék
A Mazsihisz hatmillió forinttal támogatja az idei izraeli 20. Maccabi Világjátékokra utazó magyar csapatot. A zsidó identitás szempontjából kiemelkedően fontos világversenyről, a felkészülésről, valamint a szervezési munkáról Jusztin Ádámot, a Maccabi VAC elnökét kérdeztük.

Eddig már összesen öt Maccabi-játékon vett részt 1993 óta. E hagyományőrző közösségi események közül melyek voltak az ön számára a legemlékezetesebbek?

Talán kettőt emelnék ki. Az 1993-as komoly és maradandó élmény volt, a mai napig elkísér, hiszen sportolóként az volt az első számomra. Máig emlékezetes a 2013-as is, mert kimagasló eredményt értünk el a húsz éremmel, ott már sportvezetőként voltam jelen, nagy öröm volt látni a sportolóinkat győzni.

A Maccabi VAC elnökekeként irányítja a szakosztályokat, s szervezi a játékokra való fölkészülést. Ez a munka egész embert kíván. Ez a főfoglalkozása?

Nem, a Maccabi VAC elnöki teendőit, ahogy azt elődeim is tették, társadalmi munkában végzem.

Az idén júliusi világjátékokon hány sportágban lesz jelen a magyar csapat?

Nehezet kérdez, mert még alakulóban van a delegáció, de tudok jónéhány sportágat mondani, amiben már biztosan ott leszünk. Ilyen az asztalitenisz, atlétika, birkózás, bridzs, lovaglás, futsal, félmaraton, golf, karate, vízilabda, sakk, tenisz. Több korosztály-kategória van ezen a sporteseményen, a nyílt versenyeken kívül létezik ifjúsági-, masters- és parasport kategória is.

Hol tart a felkészülés és a szervezési munka?

A szervezés már egy éve elindult, 2016 eleje óta építjük a kampányt, s azóta folyamatosan zajlik a sportolók elérése, megkeresése és kiválasztása. Nálunk kvótarendszer és kvalifikáció nincs, mindenkivel egyénileg tárgyalunk sokszor még a csapatsportokban is. Megfelelően felkészült, magas színvonalat képviselő sportolókat szeretnénk vinni, olyanokat, akik felveszik a versenyt a nemzetközi mezőnyben, csapatszinten és egyéniben is. Ez presztizskérdés, hiszen azzal együtt, hogy a Maccabiah kulturális és közösségi esemény, emellett mégiscsak egy világraszóló sportesemény.

Ha valakinek, önnek van rálátása arra, hogy a Maccabi Világjátékok vagy a Maccabi kontinensversenyek mennyiben erősítik egy-egy sportoló zsidó identitását. Ebből a szempontból milyenek a tapasztalatai?

Nehéz erről elfogultság nélkül beszélni, elvégre én magam nagyon elfogult vagyok ebben az ügyben, de azt kell mondanom, hogy az egész világon nincs olyan hatalmas és jelentős zsidó közösségi esemény, mint a Maccabiah. Ilyenkor tízezernyi ember együtt él két hétig, s nem csak sportolnak, hanem kirándulnak, barátkoznak, kulturális programokon vesznek részt. Ezek az alkalmak óriási lökést adnak a zsidó fiatalok számára a saját identitásuk erősítése szempontjából. Számos sportolónk Izraelben él vagy tanul azóta, hogy részt vett egy Maccabiah-n. Egy-egy Maccabi Világesemény, Világ- vagy Európa Játékok a zsidósággal, a zsidó történelemmel és kultúrával olyan erős kötelékeket teremtenek, amelyek egy életre elkísérik a résztvevőket, nem beszélve a személyes kapcsolatokról, a kialakult barátságokról, szerelmekről akár. Olyanról is tudok, akinek ez az esemény gyökeresen megváltoztatta az életét, mert felfedezte a gyökereit, másoknak megerősítette a magyarországi zsidó közösséggel való kapcsolatát. Fantasztikus hatása van. Már az is nagyon érdekes, ahogyan a magyarországi Maccabi VAC-csapat formálódik, alakul és erősödik, de az is, hogy a játékok befejezése után milyen szépen fennmarad a kapcsolat az egykori ellenfelek között, és sok esetben barátsággá alakul.

A Mazsihisz hat millió forintos támogatása mit jelent a szakosztály számára? Mire fordítják ezt a forrást?

Komoly segítség, hogy támogat minket a Mazsihisz, valamint a magyar állam, mert a Maccabiah való részvétel igen költséges. Magas részvételi díjat kell fizetni minden sportoló után, ráadásul a költségek egy részét maguk a sportolók fizetik önrészként. Bonyolult lenne forintosítani, hogy mire elegendő a Mazsihisz támogatása, mindenesetre nagyon fontos segítség. Hiszen a Maccabiah-n résztvevő magyar delegáció sikerébe önkéntesen sok-sok ember fekteti a munkáját, az energiáját, az idejét, sőt a szívét, hiszen itt arról van szó, hogy a Maccabi VAC az egész magyarországi zsidó közösséget képviseli a világ színe előtt.

Idén mire számít az éremtáblázat tekintetében?

Eddig minden Maccabi-játékról eredményesen és büszkén jöttünk haza, hiszen a magyarországi zsidó sportolók előkelő helyen állnak a nemzetközi összevetésben. Nagy presztízsű és nagy létszámú delegáció a miénk. A legutóbbi Maccabiah-ról 2013-ban összesen húsz érmet hoztunk el, köztük négy aranyat, öt ezüstöt és tizenegy bronzot, míg a 2015-ös berlini Maccabi Európa Játékokról tizenkilenc éremmel jöttünk haza, s ezek óriási eredmények. Idén remélhetőleg legalább száz fős lesz a magyar delegáció létszáma, ami azt jelenti, hogy az angol és a francia után Európából miénk lesz a harmadik legnépesebb csapat. Ennek megfelelően világviszonylatban az éremtáblázat első tíz helye valamelyikén végezhetünk, európai szinten pedig benne lehetünk az első háromban is akár.

Kácsor Zsolt
 

A Maccabi Világjátékokon – más néven a Maccabiah-n – zsidó sportolók versenyeznek egymással az aktuális olimpiát követő évben, Izraelben. Az első Maccabiah-t 1929-ben rendezték, a legutóbbit 2013-ban, az idei világjátékok pedig július 4-18 között lesznek. A rendezvényt a köznyelvben „zsidó olimpiának" is nevezik, hiszen a világon ez a negyedik legnagyobb sportesemény. A magyar delegációt a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club (VAC) szervezi és vezeti, amely 1989 óta vesz részt hivatalosan a Maccabi Világjátékokon. A világversenyen kívül léteznek kontinensversenyek is: a Maccabi Európa Játékokat legutóbb 2015-ben rendezték meg Berlinben, míg 2019-ben Budapest lesz a színhely. Ennek fő szervezője az Európai Maccabi Szövetség (EMC), a játékok jogtulajdonosa.