Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Tanulmányúton a pörgő Izraelben
A Lauder és a Scheiber Iskola tíz pedagógusa vett részt nyáron azon a nyolc napos tanulmányúton, amelyet a KKL (Keren Kájemet L'iszráel – Zsidó Nemzeti Alap) szervezett a világ minden tájáról érkezett, mintegy százötven pedagógus számára Izraelben. A tapasztalatokról és az élményekről beszélgettünk a Lauder Iskola két héber-judaisztika tanárával, Fenyő Ágnessel és Régner Eszterrel, valamint Lantai Lindával, aki több judaisztika pályázat illetve projektben érintett az iskolában.

Fenyő Ágnes: Az utazás egyik legfontosabb célja az volt, hogy a KKL megismertesse a program résztvevőit széles körű tevékenységével, s közben maguk a KKL munkatársai is képet kaphassanak a diaszpórában élő pedagógusok munkájáról, reményeink szerint egy hosszú távú együttműködés reményében. A tanulmányúton egy nemzetközi csapat keretében vettünk részt, Magyarországról tízen mentünk, s rajtunk kívül mintegy százötvenen voltak Észak- és Dél-Amerikából, Európa és Afrika több országából.

Lantai Linda: Én korábban mindig azt gondoltam, hogy a KKL szinte csak faültetésekkel foglalkozik, hiszen erről a szervezetről elsőre legtöbbünknek az jut eszébe, hogy egy olyan zöld szervezetről van szó, amely erdősítést folytat Izraelben. Ehhez képest az utunk során kiderült, hogy a faültetési program csak egy szelete a működésüknek, ugyanis ezen kívül természetvédelemmel és környezetgondozással, valamint ezekhez szorosan kapcsolódó, innovációs fejlesztésekkel foglalkoznak. Sok olyan dolgot tanultunk meg az ott töltött idő alatt, amit itt, a Lauderben az oktatásban is hasznosíthatunk.

Régner Eszter: A látogatásunk mottója az volt, hogy „Israel The Start Up Nation”. Szinte minden programunk ehhez a témához kapcsolódott. Az itt látottakat, tanultakat tudjuk használni a mindennapokban is. Járnak hozzánk olyan diákok, akik nem kötődnek a zsidó vallásos élethez, de érdeklődnek Izrael és az izraeli kultúra iránt, aminek ma már része, hogy ott fejlesztették ki a világszerte használt Vibert, vagy a nálunk is népszerű Waze alkalmazást. Nem beszélve egyéb, egészen fantasztikus innovációkról, például arról a berendezésről, amely a puszta levegőből állít elő ivóvizet. Azóta is azzal villogok a gyerekek előtt, hogy mi ittunk abból a vízből. A Linda által említett faültetéseket kapcsolatban említeném meg, hogy azt is csak a mostani úton tudtam meg, hogy Izraelben a KKL annyi fát elültetett már, ami a helyi klímaváltozást is pozitívan befolyásolja. Nem véletlen, hogy a NASA is érdeklődik egy-egy projektjük iránt.


Fotók: Nagy Ákos


Fenyő Ágnes: Az Eszter által említett Start Up Nation engem is lenyűgözött, s talán az volt számomra az út egyik legnagyobb hozadéka, hogy Izrael az elmúlt években milyen hihetetlen gyorsan fejlődött az innováció területén. Ezt a kezdeményező, pörgő, pezsgő szellemiséget a mindennapi munkánkban is hasznosíthatjuk, annál is inkább, mert a Lauderben erre a fajta hozzáállásra mi magunk is hangsúlyt fektetünk.

Lantai Linda: Olyan bemutatókon is részt vettünk, amiket idehaza egy az egyben hasznosíthatunk az iskolában a gyerekekkel. Például mutattak nekünk egy olyan „szabaduló dobozt”, amelynek tartalmát csak különböző kódok segítségével lehet kinyitni, de ezeket a kódokat akkor kapjuk meg, ha helyesen válaszolunk különböző kérdésekre Izrael történelmével kapcsolatban. Nagyon feszített volt a program, reggel fél nyolctól este fél tízig tartottak a foglalkozások. Számomra is az volt ennek a nyolc napnak az egyik legnagyobb tanulsága, hogy akárhányszor is megy az ember Izraelbe, mindig lehet valami újat, izgalmasat és érdekeset tanulni.

Fenyő Ágnes: Persze sok mindent megmutattak nekünk Izraelből a déli területektől kezdve Jeruzsálemen és a Holt-tengeren át az északi régiókig, de az út elsősorban nem az utazásról, hanem a tanulásról szólt. Ráadásul sok olyan ismeretanyagra lehet ott szert tenni, ami a mindennapi tanulásban használható. Héber nyelvtanárként nekem nem mindegy, hogy anyanyelvi beszélőkkel mennyit társalgok, s mindig öröm, ha olyan új kifejezéseket, nyelvi fordulatokat tanulok, amiket át tudok adni a lauderes diákjaimnak is.

Régner Eszter: Fontos hangsúlyozni, hogy a KKL nem kap semmilyen állami támogatást, csakis és kizárólag (nemzetközi) adományozásból tartják fenn magukat. Ennek ellenére nagyon sok közhasznú tevékenységet folytatnak, olyan munkát látnak el, ami elvileg állami feladat volna. Ebbe a körbe tartozik, hogy tanulócsoportokat szerveznek, egy-egy leszakadó régióban iskola után a gyerekeknek tartalmas délutáni programot, tehetséggondozást biztosítanak.

K. Zs.