Mazsihisz portál vakok és gyengénlátók számára
(ingyenes felolvasó program letöltése)     Vissza a grafikus főoldalra

Félelmetes megosztottság: két részre szakadhat a világ zsidósága
Nagyon nagy szakadék választja el egymástól az amerikai és az izraeli zsidók értékrendjét. Máshogy látják Izrael biztonsági igényeit, a palesztin állam ügyét és azt is, jó lenne-e, ha volna polgári esküvő Izraelben, ha nem az ultraortodoxia kezében lenne minden házasság, válás és betérés ügye.

Az American Jewish Committee kutatása azt mutatja, hogy az izraeli zsidók bő háromnegyede támogatja Donald Trump amerikai elnök külpolitikáját, Izraellel kapcsolatos döntéseit, míg az amerikai zsidóknak csak egyharmada helyesli elnökük Izraelt illető döntéseit. Azt, hogy elismerték és tettekkel megerősítették, hogy Izrael fővárosának Jeruzsálemet tekintik, 85%-a vette jó néven az izraeli zsidóknak, az amerikaiaknak csak 46%-a. Az önálló palesztin állam megalakulását az amerikai zsidók 59, az izraeliek 44% tartja kívánatosnak.

Egyház ás állam viszonyában is nagy a nézeteltérés a világ zsidóságának döntő többségét alkotó két közösség között, az amerikaiak 80%-a szeretné, ha konzervatív és reform rabbik is eskethetnének és betérítéseik érvényesek volnának Izraelben, Izraelben csak a lakosság szűk fele, 49% gondolja így. A polgári házasság bevezetését 81% igenli Amerikában és csak jóval gyengébb többség, 55% Izrael országában.

Az amerikai zsidók többsége a Demokrata Párt híve és nem ortodox vallási mozgalmakhoz tartozik, ha vallásos, míg Izraelben a reform és a konzervatív vallásosság alig van jelen, ez nyilván összefügg a mért eltérésekkel, sokak szerint a mélyülő szakadék a zsidóság kettészakadásával fenyeget.

A The Times of Israel írása alapján